Hodnocení

91 %
Lokalita
Chutě Esterové, Silný
Síla 59,2 %

Původ rumu

Jamajka. Panství Hampden je jednou z nejstarších cukrovarnických usedlostí na Jamajce. Je proslulý díky svým výrazným, intenzivně aromatickým rumům. Nejstarší průzkum v Hampdenu provedl zeměměřič Thomas Goddard. Hampden byl formován v roce 1743 a fungoval jako velká cukrovarnická plantáž ve vlastnictví pana Archibalda Stirlinga. Podle průzkumu Thomase Goddarda v roce 1684 byl Hampden formován v roce 1753 a provozován jako velká cukrovarnická plantáž ve vlastnictví skotského pana Archibalda Sterlinga. V roce 1779 postavil pan Sterling Great House, jehož přízemí sloužilo jako sklad rumu. Horní patro (obytná část) byla přidána až kolem roku 1799. V roce 2003 převzala panství společnost Jamaica Sugar Company a pokračovala ve výrobě vysoce esterových rumů pro export do Evropy. V roce 2009 rodina Hussey koupila panství v dražbě od jamajské vlády. Noví majitelé se snažili dát tuto palírnu do pořádku a dále pokračovali v tradiční výrobě vysoce esterových rumů.

Vlevo Archibald Sterling, vpravo Andrew Hussey, Outram Hussey a Christelle Harris

Rumy jsou vyráběny ve stejné oblasti, kde se nalézá další známá jamajská destilerie Long Pond, tedy na území zvaném Trelawny. Oblast, kde se nachází, je ohraničena horami “Cockpit country” a tropickým pralesem.

mapa Jamajky

Cockpit country je členitá oblast tropického deštného pralesa na s výrazným vlivem krasových pochodů na formování reliéfu. Území o celkové rozloze asi 1300 km2 (z toho asi šestina oblasti se nachází v přírodní rezervaci) se nachází v západní části jamajského vnitrozemí ve farnostech Trelawny a Saint Elizabeth. Území vyniká vysokými teplotami po celý rok i vysokým úhrnem srážek (2000 – 3000 mm ročně). Území je také strategické z hlediska dodávek pitné vody pro celý ostrov, pramení zde totiž hned několik vodních toků. Krajinu pokrývají husté listnaté lesy, kde nachází útočiště několik jamajských endemických druhů (např. národní pták Jamajky kolibřík červenozobý).

Pohled na Cockpit country, vpravo kolibřík čerenozobý

Destilerie Hampden patří rozhodně k těm nejlepším na světě. Je to i díky tomu, že splňují 5 tzv. pilířů kvality:

  • Pramenitá voda – Disponují největší artézskou studnou v Karibiku, tedy využívají vody čistě z přírodního zdroje a čerpají i spodní vody.
  • Přírodní fermentace – Extrémně prodloužené kvašení přírodními kvasinkami. Produkce se řídí technikou z 18. století a díky tomu vytváří velmi vysokou úroveň esterů (až 7000g / hl, ovšem legislativně může být hodnota maximálně 1600g / hl), které nezaměnitelně ovlivňují chuť i vůni. Zajímavostí je, že se při této fermentaci používá i tzv. skimming (vzniklá pěna při fermentaci) a dunder (výpalek ze dna). Neustále se tedy používají “zbytky” ze staré destilace. Dunder se dříve uchovával v jámách přikrytých senem pod širým nebem.
  • Pouze Pot Still destilace – 100% řemeslná destilace v měděných kotlících. Destilační proces trvá přibližně 7 hodin a rum z něj vychází při přibližně 82°ABV. V této destilerii mají momentálně 4 Pot Still kotle. Nejstarší z nich (John Dore) byl instalován v roce 1960 a pojme až 2000 galonů (7,560 litrů).
  • Tropické stárnutí – Rum zraje déle než 7 let v tropickém klimatu (to odpovídá stárnutí v Evropě po dobu cca 25 let).
  • Nulový přídavek cukru a barviv – Rumy se vyrábějí, stárnou a plní do lahví bez jakýchkoli umělých přísad. Nenajdete v nich tedy žádný přidaný cukr, taniny, karamel nebo glycerin.
Hampden Estate

Na rozdíl od většiny palíren se během fermentace v Hampdenu nepoužívají žádné komerční kvasnice. Divoké kvasinky žijí a množí se ve fermentačních místnostech. V jejich kotelně chodíte po starých dřevěných podlahách a chodnících, které lemují desítky kónických dřevěných kádí (které viditelně poznamenal čas), ve kterých probíhá fermentace. Proces trvá i 12 týdnů. Do fermentačního procesu se dříve přidávalo také ovoce (kolem je mnoho ovocných plantáží), díky čemu dotvářeli bohatost kvasné kultury. Tak tomu bylo i před více než 260 lety. Nyní však ovoce již nepotřebují. Dunder, melasa, 100% šťáva a voda se míchají v kádích, dokud nevznikne velká vrstva pěny (i 20cm). Vše se pak přímo stáčí do tzv. Watů. Ty jsou vyrobeny z cedrového dřeva, mají objem 8 – 10 tis litrů a celkem jich mají 86 ks.

Směs se poté přelije do jednoho ze čtyř měděných kotlíkových destilačních přístrojů a destiluje se tradičními metodami. Některé z jejich nejvíce esterových rumů se dokonce používají v potravinářském a parfémovém průmyslu.

Nejstarší Pot Still je John Dore, který byl instalován v roce 1960 a může obsahovat až 2000 galonů (7 560 litrů). Vendome pochází z roku 1994 a může obsahovat 5 000 galonů (18 900 litrů). Forsyth vstoupil do provozu v roce 2010 s kapacitou 5 000 galonů. V roce 2016 se připojil také čtvrtý hrnec, který byl postavený jihoafrickou firmou TNT, má také kapacitu 5 000 galonů. 

Forsyths Pot Still

S.B.S Jamaica 2019 RUM CZ/SK – jedná se tedy o rum z destilerie Hampden Estate (Hampden DOK – Dermot Owen Kelly-Lawson), který je destilovaný 100% Pot Still metodou. Následně zraje v dubových sudech po sherry Pedro Ximenéz o objemu 130 litrů po dobu 8 měsíců v Dánsku. Lahvovaný je v síle 59,2% Cask Strenght. Rum se lahvoval v roce 2020. Milovníci Jamajky a esterů si přijdou opravdu na své, protože rum obsahuje 1500-1600g esterů.

Tento rum pro nás připravila společnost 1423 World Class Spirits, konkrétně Joshua Singh ve spolupráci s Alkohol.cz, United Drinks a moderátory rumové skupiny Rum CZ/SK. Jedná se tedy o speciální limitovanou edici, kdy na štítku můžete přímo vidět logo naší rumové skupiny RUM CZ/SK. Vyrobeno bylo pouhých 189 láhví a jde o takovou naši srdeční záležitost.

1423 – World Class Spirits je společnost založená v roce 2008. Vše údajně začalo na whisky veletrhu v Dánsku. V té době se zajímali pouze o whisky, ale prodejce rumu na veletrhu je přesvědčil, aby jeho rum ochutnali. Od té chvíle byli rumem tak ohromeni, že se rozhodli koupit vlastní sudy. V té době byli v čele společnosti tři osobnosti – Bintu, Joshua a Glenn. Ale krátce před vydáním jejich vlatsního rumu se k nim přidal Parminder. První rum byl lahvován v listopadu 2008 a připraven k prodeji na začátku roku 2009. Po vydání začali kontaktovat různé výrobce rumů, kteří by mohli spojit síly s menším nadcházejícím podnikem. Prvním producentem byl Ron Centenario z Kostariky a poté Bristol Spirits z Velké Británie. V roce 2012 se k nim do týmu konečně přidal i Thomas, který jim do té doby spíše jen tak pomáhal. Pomohl změnit firmu z BJG na 1423 Aps. (1423 je pojmenována po prvním rumu z roku 2008). Dnes je tato společnost jedním z nejrychleji rostoucích distributorů prémiového likéru v Dánsku.

Zeptal jsem se Joshuy, jak nápad s rumem pro české fanoušky vlastně vznikl. Svěřil se mi, že ho napadlo udělat jeden sud speciálně pro český trh. Všiml si totiž, že facebooková skupina RUM CZ/SK měla veliké množství fanoušků a nadšenců, a tak se s tímto nápadem obrátil na zakladatele této rumové skupiny, Pavla Linharta. Ten udělal menší průzkum, jestli by se to mohlo chytit a hned bylo jasné, že to je přímo skvělý nápad. Tedy doladili spolu etiketu a naplánovali dodávku s dovozcem (United Drinks), který jim pomohl s přepravou.

Vlevo Joshua Singh, vpravo Pavel Linhart

Údajně Joshua s Pavlem také hovořili o tom, že by mohlo vzniknout druhé vydání s něčím úplně novým, odlišným. Bohužel Corona zabránila podzimnímu výletu Joshuy do ČR a tak se detaily ještě nestihly doladit. Ale doufají, že se to již letos povede a představí nám další specialitku pro naši rumovou komunitu. No nemohu se už dočkat.

Vůně

Je výrazná, silná, ovocitá. Pocitově je sladší, velmi esterová a lehce štiplavá v nose. Při prvním ovonění cítím výraznou cukrovou třtinu, med a ovoce. Z ovoce jsou to především výrazné tropické plody jako ananas a banány, nechybí však ani citrusy a lehce višně. Estery jsou opravdu intenzivní. Stopy dřeva jsou také poměrně dobře k rozeznání, ale nejsou až tolik výrazné. V pozadí se projevuje také zrání v sudech po sherry. Dále jsem zaznamenal příjemný květinový závan s určitou zatuchlostí, decentní rašelinou a náznakem kokosu.

Chuť

Již po prvním malém doušku cítíte, že to bude zážitek. Rum je opravdu velmi esterový, silný, štiplavý a zahřeje vás až v břichu. Působí sladce po ovoci a cukrové třtině. Dřevo je již o něco výraznější než ve vůni. Stopy po zrání v ex sherry sudech se snaží zaujmout, ale daří se to spíše jen decentně, protože estery a tropické ovoce zaujaly hlavní roli v celém spektru chutí. Citrusy jsou cítit spíše v pozadí, ananas a zralé banány jsou jasně dominantní. Vše doplňuje nasládlé aroma vanilky a kávy. Závěr je vcelku příjemně dlouhý a výrazný, přechází maličko až do hořka. Po těchto vysoce esterových rumech mám vždy takový zvláštní pocit sucha v ústech.

Láhev

Kdo znáte rumy S.B.S, určitě tvar i design láhve dobře poznáváte. Láhve se prakticky liší pouze barvou štítku a popisky na něm. Láhev je oblá, spíše nižší, s masivním dnem a je uzavřená pěkným dřevěným uzávěrem s umělým korkem. Co se mi líbí u těchto rumů je transparentnost. Na štítku mimo názvu a klasického znaku 1423 World Class Spirits najdete prakticky všechny důležité informace o rumu. A nechybí ani ta pro nás významná část s logem milované skupiny RUM CZ/SK. Etiketa je laděna do zelenkavé a bílé barvy. Co musím vyzdvihnout je nádherný box, ve kterém je láhev umístěna. Vyklápí se celé vrchní víko a je opravdu moc pěkně udělaný.

Cena

Nyní už láhev koupíte pouze skrze aukce a to většinou za cenu nejméně kolem 3000,-Kč.

Závěr

Myslím, že tato láhev by měla být pro každého člena rumové komunity (a zejména rumové skupiny CZ/SK) srdcová záležitost. Není to úplně jednoduché, zařídit speciální plnění pro naši maličkou zemi. Ale když se to podaří, je to událost. Zvláště, když se podaří vytvořit výborný rum. Kdo zná S.B.S. rumy, tak už dobře ví, jak kvalitní rumy dělají. Jejich Jamajky jsou velmi dobře pitelné a ani tato není výjimkou. Ty estery jsou neskutečné, síla alkoholu je za mě tak akorát dobře zvolená. Balení je parádní, tedy za mě velice povedený kousek a můžeme doufat, že další podobné speciální edice budou stejně povedené.

Závěrem chci moc poděkovat Joshua Singh a Jan Albrecht CigaRum za pomoc a doplnění zajímavých informací.

Info o rumu

Výrobce Hampden Estate
Typ Britský typ
Typ výroby Pot still
Chutě Esterové, Silný
Označení Cask Strenght, Limitovaná edice
Balení Krabice
Jedinečnost Single barrel
Síla 59,2 %
Staření a stáří 8 měs., Sudy po Pedro Ximenéz
Lokalita
Další S. B. S.
Publikováno: 27. dubna 2021 Aktualizováno: 28. dubna 2021
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články