El Dorado jsem dostal jako dárek a k jeho ochutnávce jsem se dostal až nyní. Recenze říkají, že je to rum v krásném balení, vyváženou chutí a ideální v poměru cena vs kvalita/chuť. A recenze mají pravdu, přátelé.
Tenhle rum mě opravdu překvapil. Za šest stovek jsem nečekal nic zvláštního a myslím, že v této cenové hladině nenajdete vyváženější, přiměřené silný a jemný rum, který zároveň není tak sladký jako elixíry nebo rumy A. H. Riise.
Na obrázku výše vidíte jeho krásnou barvu tmavého medu (znalci píší oříšků) a i proto patří do tmavých rumů. S 12 lety věku ho sám výrobce řadí mezi luxusnější stařené rumy (v této kategorii můžete mít až 25 letý rum El Dorado). Jeho balení (jak můžete sami posoudit) je velmi hezké, i sama láhev je zajímavá. Proto je dárkové balení vhodné jako dárek i pro začátečníky v rumech. Jeho chuť odráží tropické klima Guyany u řeky Demerara a výrobce umně zvolil název El Dorado, což jak víme je krom přezdívky panovníka i název města “ze zlata“, které bylo častým cílem španělských conquistadorů.
Obsah
Ocenění
S El Doradem si master distiler z destilérie Demerara opravdu vyhrál a proto třikrát vyhrálo první místo mezi 40 rumy z karibské oblasti v soutěži pořádané časopisem Caribbean Week Newspaper. Bylo mu přiděleno 95 ze 100 možných bodů v Chicago Beverage Tasting Institute. Byl také oceněn několika prvními místy v soutěži Carribean Rhum Challenge nebo v International Wine & Spirit Competition v Londýně v roce 2012.
Způsob výroby
Specialitou destilérky Demerara je devět způsobů destilace, jimiž vyrábějí své rumy. Základ je míchán z unikátní sudové kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou používá právě Demerara Distillers, a z rumu připraveného kotlíkovou destilací. Pro finální optimální chuť se přidávají další vybrané rumy stařené 12 až 18 let. Staření probíhá v dubových sudech po bourbonu.
Vůně a chuť
Ve vůni ucítíte rozinky, karamel a med a v chutí pak exotické koření, tabák a citrusy (pomeranče, pomerančovou kůru). Chuť je rafinovaná a postupně dozrává. Lidé ho často označují jako sladší, ale já bych k tahle primitivnímu hodnocení u takhle komplexní chuti rozhodně nepřistoupil.
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
Ó, dánové fakt umí. Poslední rum je opravdu něco. Velice voňavý, jemný – přesto ne slabý a násládlý a rozhodně ne slabý. Tuhle láhev chcete mít doma ve svém domácím baru. Vrrrrau, tak řve Jaguár z Costa Ricy! Počet vypití rumů: 318
Tak přátelé, letos to jsou samé bomby. 3 ze 3. Přesunuly jsme se do oblasti typických britských rumů a jejich typickým zástupcem Pusser rum. Počet vypití rumů: 959
Letos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A startuje svůj epesní výběr nezávislým plničem CDI (Compagnie Des Indes) a to zrovna Guaynou s finišem po armaňaku. Počet vypití rumů: 97
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.