Asi si nebudeme nalhávat, že rum si nejlépe a asi i nejčastěji vychutnáme čistý bez jakýchkoliv dalších prvků. Někdy ale přijde chuť na kapku vody, někdy led, někdy nějaký drink. Ale přijdou chvíle, kdy si chceme dát rum k jídlu, párujeme ho s uzeninami, sýry a jídlem obecně. Ale nejpopulárnější je asi párování s čokoládou a na něj se nyní podíváme.

Rumy a čokoláda

Kdy a co je mezinárodní den čokolády?

Mezinárodní den čokolády je 13. září a slaví se od roku 2000. V Česku domácnost spořádá 9 kilogramů čokolády ročně. Pojďme tento den oslavit experimenty s párování s rumy!

Proč párovat rum s čokoládou?

Protože můžete. Není tu nutnost, není to nezbytnost a nemusíte to udělat nikdy. Ale párování oblíbeného prémiového destilátu s čokoládou může přinést nečekané chuťové zážitky. Rum i čokoláda pak může chutnat trochu jinak a poznáte nové chutě. Osobně mám rád čokoládu i rum, takže pro mě to byla vždy jasná volba.

Jaký rum párovat s čokoládou?

Základní myšlenka párování je, že čokoláda má doplňovat nebo rozšiřovat chutě. Osobně nejsem zastáncem párování čokolády s doslazovanými rumy, takže k rumům jako Diplomatico reserva, Zacapa nebo Don Papa aj. nepáruji čokoládu. Osobně ani nepáruji rumy se sladším chuťovým profilem, které mají finiše třeba v sladkém Pedro Ximenez a podobně. Doporučuji párovat spíše autentičtější rumy, které nejsou uměle doslazované ani příliš ředěné. Uměle dodávaný cukr či jiná sladila totiž přebíjí chutě. Samozřejmě, můžete to mít jinak, experimentovat s jakýmikoliv rumy.

Rumy s kterými čokoládu páruji rád je například Don Q 2009, Worthy Park Oloroso a nebo Providence First Drops. Perfektně sedí i k Doorly’s 14 nebo obecně k Foursquare rumům. Možnosti jsou ale neomezené.

Jakou čokoládu párovat s rumy?

Opět možností je spousta. UPB má vlastní čokoládu kterou páruje právě s Diplomaticem, Radek Navrátil páruje s Willie’s Cacao a hodně populární je Michel Cluizel a další. Ovšem já osobně miluji všechny výrobky české – Čokoládová manufaktura Chocolate Hill.

Jak jsem tedy zmínil, doporučuji řadu Bean To Bar čokoláda, ale pozor nejlepšího efektu je možné docílit čokoládou od 50 do cca 90 %. Pokud máte vybráno, můžeme se pustit do rozhodování jakou čokoládu k jakému rumu.

Párování dle destinace

Každá destinace reprezentuje určité kvality, takže to nejjednodušší je to dle destinace. V Bean to Bar je zastoupeno množství rumových destinací a to např. Panama, Dominikánská republika, Venezuela a další. Pro to jsou nejlepší Single Origin čokolády. Takže si můžete dát rum i čokoládu z té samé destinace vedle sebe. Nicméně tato metoda mě osobně příliš nesedla, ale klidně ji vyzkoušejte.

Párování dle chuti

Tuto metodu doporučuji, byť vyžaduje více experimentů. Vycházím z toho, že tušíte jaké hlavní a doplňkové chutě má váš oblíbený rum nebo si můžete projít naše recenze nebo si ho najít na Alkohol.cz, kde jsou chutě velmi dobře zpracovány na detailu každého rumu. K těmto chutím si projděte popisy čokolád Bean to Bar (nebo si je prostě nakupte a zkoušejte :-)). Opět platí – silnější čokoláda, jemnější rum a naopak, silnější rum, jemnější čokoláda.

Samozřejmě pokud se vám s tím nechce moc patlat vždy můžete využit variantu čokolády s alkoholem nebo konkrétně například tmavou čokoládu s rumem Don Papa.

Jak degustovat čokoládu?

Zde si dovolím citovat odborníka na čokoládu a to pana Daniela Syrového:

„Základní pravidlo zní; první kousek čokolády (méně) a pak teprve nápoj (více). Ukousněte kousek čokolády a nechte si jí rozplynutou na jazyku tak, aby se nabažily všechny chuťové pohárky. Jestli ji přitom dvakrát třikrát rozkousnete, nebo ji rozkošnicky dlouho necháte tát v ústech, je na vás. Když budete chtít sametovou roztátou čokoládu polknout, napijte se, či přesněji přelijte jazyk douškem dobrého alkoholu, polkněte, zavřete oči a vychutnávejte. Projeví se nepoznané chuťové tóny, jak u čokolády, tak i noblesního alkoholu. Cílem není smíchat v puse čokoládu a nápoj a udělat si v puse rumovou pralinku. Základní princip snoubení je totiž ten, že čokoláda nastartuje a upraví vnímání chuťových pohárků na jazyku. Takže čokoládu klidně polkněte a až potom se napijte nápoje.” Daniel Syrový

Doporučené kombinace

Strávil jsem experimentováním s čokoládou nemalé množství času a doporučuji vám totéž. Zabere to čas, ale výsledky jsou lepší a hlavně – i zde platí, 1 000 lidí, 1 000 chutí. Co chutná mě nemusí chutnat vám.

Pokud jste ale z recenzí vytušili, že budete mít podobný chuťový profil jako já, tak vám budou možná chutnat moje zavedené kombinace pro párování čokolády.

Pokud vám sednou, dejte mi vědět a pokud vám sednou jiné, dejte mi vědět taky, rád je zveřejním.

Dobré rumy doporučuji koupit na Warehouse #1.cz a Alkohol.cz, rumové vzorky (pokud chcete více experimentovat) na Dramroom.cz a čokoládu v Chocolence. Dobrou chuť!

Kategorie

Párování rumů
Publikováno: 9. dubna 2024 Aktualizováno: Pátek, 7:46
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.4 / 5. Hlasů: 14

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články