Hodnocení

80 %
Lokalita , , ,
Chutě
Síla 55,7 %

Ano, je to tak, Planteray má Navy rum. Když jsem o něm poprvé slyšel letos v červnu, byl jsem opravdu hodně překvapený. Rum měl oficiální premiéru v USA a v Evropě se zatím neprodává. Tenhle rum je pro mě extrémně zajímavý, ať už příběhem i chutí a já jsme měl možnost láhev ochutnat na Barge 166 při návštěvě Whisky Live 2024 a láhev posléze získat na návštěvě Alexandra Gabriela v Praze. A tak mám tu čest napsat první recenzi na tuto láhev v Evropě.

Příběh rumu

Tenhle příběh je opravdu úžasný, Alexand Gabriel chtěl udělat opravdový Navy rum, ale nevěděl jaké jsou přesně detaily výroby, čím se Navy rum definuje. Proto si najal rumového odborníka vědce, Matta Pietreka, mimo jiné autora skvělé knihy Modern Caribbean rum, aby pro něj na toto téma udělal rešerši.

Zdroj: https://news.maisonferrand.com/300-years-of-royal-navy-rum-history/

To se taky stalo, Matt zdůrazňuje klíčové prvky, jako je role londýnských západoindických doků a slavného Rumového nábřeží při zrání a distribuci karibského rumu v 19. století.

Zdroj: https://news.maisonferrand.com/300-years-of-royal-navy-rum-history/

Jeho zjištění zahrnuje zajímavé aspekty, jako je zásobování britské armády rumem, tehdejší výrobní techniky a rituály spotřeby v námořnictvu, až po ikonický „Black Tot Day. Zde je 7 pilířů navy rumu:

Z prezentace Alexandra Gabriela na Farmě Michael

Kromě toho má být tento rum také poctou Michaelu Foggovi, ikonické postavě rumové historie, který svými odbornými znalostmi významně přispěl k poznání tohoto výjimečného destilátu.

Z prezentace Alexandra Gabriela na Farmě Michael

Veškerý tento výzkum byl přepracován do knihy v angličtině pod názvem: Exploring 300 Years of Royal Navy Rum and Its Techniques.

Výroba rumu

Podle tradičních předpisů se jedná o blend rumů z tradičních destinací Jamajka (4 % Longpond a Clarendon), Barbados (43 % – WIRD), Trinidad (36 % – Trinidad Distillers Ltd.) a Guyana (17%). Destilace probíhala dle daných destilérií vždy jako kolony nebo kotle, stejně tak i fermentace probíhala 2 – 3 dny (dle dané destilérie). Tyto rumy pak zrály v sudech po bourbonu v zemích svého původu, byly následně převezeny do jihozápadní Francie, čímž byla napodobena historická tradice dynamického
zrání na lodích. Po příjezdu do oblasti Cognac prošla směs dvojitým zráním v sudech po koňaku.
v použitých dubových sudech a rozsáhlým okysličováním ve velkých otevřených dřevěných kádích ve sklepech vedle sklepů L’Antenne po dobu 3 let, které kopírují vlhké prostředí námořních doků v Londýně, což zvyšuje kvalitu zrání.

Z prezentace Alexandra Gabriela na Farmě Michael

Lahvováno bylo s obsahem alkoholu 55,7 %, což odpovídá historickým standardům pro námořnictvo a
zajišťuje stabilitu rumu, ctí tradice britského námořnictva, stejně tak množství přidaného karamelu z cukrové třtiny v maximální výši 0,1 % (4,8 graů na litr), což se ukázalo, že námořnictvo opravdu dělalo kvůli schopnosti námořníků taky ještě pracovat a tím se dosáhlo míry alkoholu ne 57 % ale 55,7 %.

Z prezentace Alexandra Gabriela na Farmě Michael

Láhev a balení

Rum je distribuován v tradičním tvaru láhve Planteray, která se používá pro základní edici, ale s tmavším hnědozeleným sklem. Nechybí ani ikonické opletení. Etiketa je stylově situována do Navy stylu a dodržuje tradici transparentnosti, takže na ní najdete všechny důležité informace.

Vůně a chuť destilátu

A nyní to, na co všichni čekáte. Jak to voní a jak to chutná? S rumem se seznámíte ve sklenici v tmavší barvě mědi nebo lesního medu.

Už vůně je těžký, hutná, až zemitá jak má u správného Navy rumu být, ta Guyana se tam propsala velmi intenzivně. Ucítíte i kandované ovoce, čokoládu, sušené švestky a karamel. Chuť je plná, silná s dlouhý závěrem, kde krom dříve zmíněných tónů ucítíte silně melasu (až místy uzenou) a silně karamel. Chuť je sladší, že u jiných Navy rumů, ale je to způsobené tradiční výrobou dle výzkumu zmíněného výše. Pro mé chuťové pohárky by to mohlo být méně sladké. Nicméně rum je to transparentní a poctivý.

Shrnutí

Tento rum by se měl během příštího roku objevit i u nás a odhaduju, že cena by se měla pohybovat mezi 50 a 80 Euro, což je super cena za takovýto rum. Rum je to dobrý a poctivý a myslím, že bude hodně lidem chutnat. Chutná i mě mohu ho doporučit.

Závěrem bych rád poděkoval za podporu týmu Planteray, zejména Aleksandře Lavrové a Jonasovi za vstřícnost při psaní této recenze. A neméně Alexandrovi Gabrielovi a Mattu Pietrekovi za tunu práce při výrobě tohoto rumu a výzkumu. Díky a jen tak dál!

Pro pořádek na Rum-X 7,5/10 (z 5 hodnocení).

Info o rumu

Výrobce Plantation Rum, Planteray rum (dříve Plantation)
Typ výroby Column still, Melasa, Pot still
Označení Navy
Jedinečnost Blend
Síla 55,7 %
Staření a stáří Dynamické staření, Sudy po bourbonu
Lokalita , , ,
Publikováno: 27. října 2024 Aktualizováno: 27. října 2024
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články