Sir Christopher Codrington (v té době anglický guvernér ostrovů Leeward) přišel do Antiguy v roce 1674 a založil velkou cukrovarnou plantáž. Cukrová třtina se rychle stala hlavní plodinou Antiguy a do poloviny 18. století zabírala zhruba polovinu orné půdy na ostrově.
V roce 1929 se sešla skupina osmi místních podnikatelů, aby hromadně nakupovali melasu a kontrolovali proces destilace svých rumů. V roce 1932 založili společnost, kterou pojmenovali Antigua Distillery Limited (ADL). Ředitelé společnosti ADL založili v roce 1933 vlastní palírnu rumu na pronajatém pozemku na ostrově Rat v přístavu St. John. Prvním destilačním zařízením ADL byl čtyřsloupový měděný Savalle z Francie.
Prvním produktem společnosti ADL byl nestařený rum, který prodali místním obchodníkům s rumem pod označením Caballero Rum. V roce 1947 společnost ADL představila svou vlastní značku, Cavalier Muscovado Rum. “Lehčí” verze tohoto rumu se dodnes prodává jako Cavalier Antigua Rum.
English Harbour Rum byl představen v roce 1994 a svůj exportní název získal podle stěžejního britského přístavu na ostrově Antigua, který až do roku 1981 patřil právě Britům.
Rum English Harbour 5Y zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně pět let. Pětikolonové destilaci English Harbour 5y předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Tento rum získal mnoho ocenění, zde jsou některá z nich:
• Vítěz ceny Gold Award (kategorie Premium) 2002 a 2004 Mezinárodní festival rumů • Cena Double Gold Award 2004 a 2005 San Francisco World Spirits Competition • V roce 2006 byl časopisem Forbes pojmenován jako jeden z nejpozoruhodnějších rumů na světě • Zlatá medaile – Nejlepší rum v soutěži World Spirits 2011 v New Yorku
Vůně
Je jemná, nasládlá, lehce štiplavá v nose. Cítím výraznou medovou stopu, kterou doplňuje dřevo a lehce spálený karamel. Zachytil jsem i aroma sušeného ovoce, zejména višní. Výrazná je také vanilka v kombinaci s lehkou kouřovou stopou. V pozadí cítím i lehce smetanový kokos a koření.
Chuť
Z počátku je spíše nasládlá, postupně však přechází až do sušších tónů. Výrazné je dřevo, karamel, med a sušené ovoce. Opět cítím i určitou kouřovitost, lehoučce tabák a vanilku. Na patře zůstává dochuť pražených ořechů, decentně kakaa a másla. Závěr není příliš dlouhý, ani výrazný. Vytratily se z něj však téměř veškeré sladké tóny a převládá zejména dřevo, kouř, lehce vanilka a koření. Samozřejmě je to mladší rum, tedy člověk nemůže očekávat nějakou přílišnou vyzrálost. Rum obsahuje 40% alkoholu a měl by obsahovat (dle tabulek testů) okolo 15g/l cukru. Výrobce však uvádí, že by rum neměl být uměle doslazovaný.
Láhev
Je to jedna z těch láhví, kde si řeknete, že v jednoduchosti je krása. Má takový ten klasický oblý tvar v zeleném odstínu skla s korkovým uzávěrem. Ten býval (asi u dřívější verze) zalitý voskem, já mám již klasický přebal. Z čelní strany široká etiketa pergamonového odstínu i tvaru s názvem a lehkým popiskem rumu.
Vzhledem k nízké ceně se jedná o poměrně zajímavý rum, který určitě nikoho neurazí. Rozhodně není nijak přeslazený, vůně i chuť je poměrně zajímavá včetně závěru, kde se sladkost ještě více vytrácí. Sympatická láhev, která je do začátků nebo pro vyzkoušení nové značky z netradiční destinace příjemnou volbou. Pamatuji si, že si ho chválili lidé i na Rumfestu, jako takové příjemné překvapení. Poměr cena/výkon je zde opravdu moc dobře nastavený.
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
Po English Harbour Port Cask a 5y (na recenzi se těším od Jirky Nallera) přišla chvilka špičkový desetiletý. Vzhledem k tomu jak mi English Harbour chutná, asi tušíte, že to nebude negativní. Počet vypití rumů: 581
Tan tenhle rum přátelé znám. Přesněji, znám tuhle značku a mám jim moc rád, takže tohle bude nejspíše nadšená recenze. Nic, co vzejde ze Sv. Lucie, není špatné. A určitě to bude platit i o tomto 40 % melasovém rumu destilovaném stařeném v tzv. kolonách a stařenému až 9 let v Karibiku v sudech po […]
NAGA Java Reserve je blend směsí ze dvou destilací. První je 65% destilát získaný destilací v tradičních čínských destilačních zařízeních. Druhý se získává destilací v destilační koloně při 92% ABV.
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
[…] Rum English Harbour […]