Hodnocení

83 %
Lokalita ,
Chutě Jemné, Kořeněné
Síla 40 %

Rum Naga Siam Edition 10YO je jedinečný kousek, který zaujme nejen svým exotickým původem, ale i hlubokou historií a sofistikovaným zpracováním. Tento desetiletý rum pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Thajska, kde se kombinuje tradiční místní receptura s evropskými technikami zrání. Pokud hledáte rum, který spojuje tradiční řemeslo s chutí exotiky, tento rum by mohl být vaším dalším objevem.

Původ rumu

Abychom správně pochopili tento rum, je potřeba si říct něco o historii jednoho výjimečného nápoje, který byl známý mnohem dříve, než slovíčko rum vůbec vzniklo. Vše začalo, když se nizozemští obchodníci dostali na konci 15. století do Indonésie a v některých přístavních městech na severním pobřeží Jávy našli zámořskou čínskou komunitu, která z rýže a palmy pálila obzvláště silnou a chutnou lihovinu, které říkali „Arrack“ a byla původně určena pouze k vlastní potřebě bez nějakého úmyslu vývozu.

Výroba Arracku v dřívějších dobách

Ovšem po objevení tohoto nápoje začali námořníci kupovat zásoby na své lodě pro jejich vlastní spotřebu na dalekých cestách. V roce 1619 založili Holanďané stálou kolonii na Jávě v Jakartě. To se samozřejmě nelíbilo jak místním, tak ani Angličanům, kteří zde měli obchodní stanici. Holanďané přejmenovali Jakartu na „Batavia“, podle starého římského názvu pro Nizozemsko. Jednou z prvních věcí, kterou Holanďané udělali, bylo financování cukrovarnického průmyslu s čínskou posádkou. Cukrové třtině se zde dařilo, ale domorodci ji prostě jen jedli a neměli zájem ji zpracovávat, vařit a krystalizovat šťávu. Cukr zde nebyl tak výnosný jako koření, ale byl dobře dostupný a byla na něm slušná marže. Čínským výrobcům cukru však zůstávalo velké množství melasy a nevěděli moc co s ní. Řešení tohoto problému přišlo v roce 1641, kdy byl v Batavii založen nový lihovar (samozřejmě čínský), který vyrábí arrack destilovaný z rýže a melasy.

Vlevo proces výroby rumu, vpravo nedílná složka výroby – fermentovaná červená rýže

Přibližný proces výroby Arracku nám přiblížil Stamford Raffles až v roce 1817 (zřejmě byl podobný jako ten původní):

Asi sedmdesát liber ketanu (lepkavá rýže) je nahromaděno v malé kádi (to musí zahrnovat qu, suché koláče plesnivé červené kvasnicové rýže tradičně používané v jižní Číně k zahájení fermentace). Kolem této hromady se nalije 100 pohárů (kbelíků) s vodou a 20 pohárů melasy. Po dvou dnech v této vaně se přísady přesunou do větší sousední vany, kde se k nim přidá dalších 400 dílů vody a 100 dílů melasy. Tyto procesy probíhají pod širým nebem. V další samostatné kádi je 40 dílů palmového vína (nebo toddy ze stromu s kakaovými ořechy) smícháno s 900 díly vody a 150 díly melasy. Obě směsi zůstávají v tomto stavu dva dny (prozatím zvlášť). Následně se směs palmového vína pomalu přimíchává do směsi s rýží. V tomto stavu se vše nechá kvasit dva dny v hliněných nádobkách a následně se směs destiluje. Pak se směs někdy destiluje znovu (samostatně nebo s badyánem), aby byl výsledek ještě lepší. Holanďané jej pak pili samostatně, místo aby jej míchali pouze do Punch drinků. Ve výsledku měli tyto nápoje okolo 60-70% alkoholu.

Vlevo Sir Thomas Stamford Bingley Raffles, vpravo invaze Britů na Jávě

Další vcelku velkou inovací bylo zavedení tzv. „legger“ (v angličtině „leaguer“). Jednalo se o 150 galonový (více či méně) sud pro skladování a přepravu Arracku. Leaguers nahrazovaly těžké a křehké kameninové nádoby. Byly vyrobeny z Teaku, který v Indonésii hojně roste. Stárnutí lihovin v dřevěné nádobě nebylo žádným standardním prvkem čínské nebo dokonce asijské destilaci. V Evropě se také teprve v 17. století začalo staření využívat, zejména díky velké oblibě a popularitě koňaku, který byl takovým průkopníkem této metody.

Původní kameninové nádoby a dnešní teakové sudy

Strážci přírody

Název Naga je odvozen ze jména mýtického stvoření Asie (z hinduismu), hadího strážce pokladů Země. Toto slovo v zásadě znamená had. Nágové v náboženství uchovávají poklady přírody, jsou připoutáni k vodě a přinášejí prosperitu. V legendách Indie a celé jihovýchodní Asie jsou Nagas obyvateli podsvětí, kde žárlivě střeží poklady Země. Rovněž mají velký vliv na úrodnost půdy.

Naga – strážce pokladů Země

Indonésie (vlast cukrové třtiny). Žije zde 250 milionů obyvatel, z nichž 200 milionů jsou muslimové a 50 milionů hinduisté nebo buddhisté. Hinduismus a buddhismus se staly dominantními náboženstvími země. Islám se poprvé objevil na Sumatře ve 14. století a od 17. a 18. století se stal většinovým náboženstvím Indonésie. Většina Indonésanů dodržuje a praktikuje tradiční víry a obřady, které kombinuje s těmito náboženstvími.

Indonesie (Jáva)

Jáva je ostrov oddělující indický oceán na jihu a Jávské moře na severu. Je součástí Indonesie a nachází se zde hlavní město Jakarta. Je to nejzalidněnější ostrov na světě a 13. největší ostrov světa. Průměrná teplota se pohybuje mezi 22 – 29 °C. I přes husté zalidnění se na Jávě vyskytuje několik turisticky zajímavých národních parků. Ostrov Jáva je vulkanického původu. Zdejší hory jsou bývalé nebo stále ještě aktivní sopky. Největším vrcholem je Mount Semeru s 3 676 metry. Hory rozdělují Jávu na oblasti, kde lze pěstovat rýži. Políčka s touto, pro Indonésii nejdůležitější potravinou, jsou velmi výnosná. Na ostrově se pěstuje také káva.

Jáva

Naga Siam Edition 10YO je výběrem jednoho z nejlepších sudů z Indočínského poloostrova.

Proces destilace:

  • Cukrová třtina se pěstuje a zpracovává na melasu na plantážích lihovarů.
  • Rum NAGA Siam Edition je 5x destilován v kolonovém destilačním zařízení.
  • Rum následně zraje v palírně ve 200 litrových sudech z amerického dubu po bourbonu. Pro udržení stálé teploty je sklep umístěn pod úrovní terénu.
  • Andělská daň zde dosahuje hodnoty 7 – 9 % ročně.

Vůně

Zde mě vůně velice překvapila. Po velmi ovocném Angguru z předchozí recenze jsem počítal s ovocnějšími tóny, zvláště při takovém křiklavějším červeném designu láhve, který mi evokuje ovoce. Naopak vůně je více do karamelu, vanilky a především čokolády. Pocitově určitě nepůsobí tolik sladce jako Anggur. Nosem mi projelo také aroma marcipánu, sušenek (nebo lineckého cukroví) a kokosu. Dřevo je spíše decentní.

Chuť

Chuť je velmi jedná, sladká, decentně dřevitá. Dominantní složkou je karamel, vanilka a čokoláda. Oproti vůni zde cítím i ovocitou složku, která však není také příliš výrazná. Zavoněly mi tam drobně maliny, ale jinak je to opravdu hlavně o těch sladkých, krémových, smetanových chutích. Dřevo zde působí trošku více vyzrále a o něco výrazněji, než u Angguru. Čokoláda je zde zastoupena spíše tou mléčnou formou, hodně vanilky a decentně aroma kávy. Závěr středně dlouhý, ne příliš výrazný a drží se v něm všechny ty krémové smetanové tóny jako v samotné chuti.

Láhev

Láhev má klasický, oblý, takový spíše vínový tvar. Je vyšší a vyrobena z tmavého skla, které je jen lehce průhledné. Dodává se v pěkné dárkové tubě. Na větší čelní etiketě (i na tubě) můžeme vidět název rumu s typickým symbolem hada (jak jsme si popisovali výše, jde o mýtické stvoření z hinduismu). Na pásku pod větší etiketou jen pár informací o rumu. Láhev je uzavřena černým uzávěrem s umělým korkem. Láhev i tuba jsou designem laděny do výrazné růžové a světle modré barvy se zelenými reflexními detaily.

Cena

U nás se cena běžně pohybuje kolem 900,-Kč.

Závěr

Rád ochutnávám rumy z různých (třeba i netradičních) zemí s různými procesy výroby. Někdy je ten rozdíl zanedbatelný, ale někdy (jako i u tohoto rumu) opravdu poznáte, že je něco jinak. Pro mě má skutečně velmi nezvyklý profil (vůně i chuti). Možná někdo namítne, že to není zcela úplně rum, tak jak jej známe. Možná má pravdu, možná ne. Každopádně jsem moc rád, že jsem jej mohl ochutnat. Příběh vzniku a proces výroby tohoto rumu mě opravdu zaujal, je to zkrátka zase jiná kultura a jiné pojetí naší oblíbené lihoviny. Vůbec jsem netušil po všech těch informací, co mám čekat. Tento rum mě skutečně mile překvapil a bavil mě. Velice se těším, až jeho smetanový čokoládový profil spáruji s dobrým doutníkem.

Info o rumu

Výrobce Naga
Typ výroby Column still, Tradiční čínské destilační zařízení
Chutě Jemné, Kořeněné
Označení Reserva
Balení Tuba
Jedinečnost Blend
Síla 40 %
Staření a stáří 7 y, Double aging, Sudy po bourbonu, Teakové sudy
Lokalita ,
Láhev k recenzi dodal
Dios Trading
Publikováno: Čtvrtek, 7:08 Aktualizováno: Čtvrtek, 7:28
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 1

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články