Martinik. Vše začalo na konci 18. století, kdy Antoine Leroux-Préville získal na tomto kouzelném místě panství o rozloze 164 hektarů, aby zde vytvořil cukrovar. Cukrovaru dal jméno ‚Fonds-Préville‘. Roku 1845 byl cukrovar zakoupen a přestaven Jeanem-Marie Martinem na lihovar. Jeho iniciály značka používá dodnes. V roce 1912 Gustave Crassous de Médeuil koupil lihovar JM od rodiny Jean-Marie MARTINA. Jeho dědici naštěstí pokračovali v časem uznávané vášni a tradici výroby rumu. Dvě panství (Fonds-Préville a Bellevue) byly poté spojeny do jednoho, jenž pokrývalo 400 hektarů půdy. Také došlo k zásadním vylepšením celé palírny. Následně v roce 2002 J.M Rums koupila skupina Bernard Hayot Group, která vlastní také Rhum Clément. O několik let později provedla celkovou modernizaci celého areálu.
Palírna se nachází na severu Martiniku na úpatí hory Pelée. Habitation Bellevue těží z ideálního tropického podnebí a obzvláště bohaté a úrodné sopečné půdy, která je vynikající pro pěstování cukrové třtiny. Cukrová třtina vyrůstá nedaleko sopky, vystavená tropickému mořskému vánku, který je důležitý pro její ventilaci. Do jedné hodiny od sklizení cukrové třtiny ji drtí, aby získali čerstvou šťávu pro okamžité kvašení. Chlubí se zejména úžasnou svěžestí a čistotou, které odlišují jejich rumy od zbytku rumů celého světa. Na čistotu a kvalitu má údajně klíčový vliv především pramenitá sopečná voda, která je velmi bohatá na minerály a pochází z útrob Mount Pelée.
V Habitation Bellevue destilují rumy ve dvou tradičních kreolských kolonách na 72%, aby zachytili přírodní květinové vůně a bohaté ovocné příchuti jejich cukrové třtiny. Když je cukrová třtina sklizená, pěstují zde mnoho dalšího ovoce, zejména banány. Součástí programu udržitelnosti společnosti Rhum JM je právě střídání pěstování různých plodin, aby zlepšili zdraví a úrodnost jejich půdy.
V procesu zrání používají převážně sudy po bourbonu, občas však využijí také sudy z nového amerického dubu a francouzské sudy. Každý sud nabízí svůj vlastní jedinečný chuťový profil a je pečlivě vybírán na základě těchto kvalit. Před použitím jsou sudy nejprve zuhelnatělé zapálením vysoce odolného rumu uvnitř sudu. Po seškrábnutí zuhelnatělé vrstvy se odhalí dřevo a tím se uvolní nové chutě a třísloviny (taniny) z dubu, které dodávají rumům typickou barvu i chuť.
Pohled shora; náš kreolský sloupec je stále tam, kam Rhum putuje po fermentaci, jak uvádějí pravidla AOC. Je synonymem pro Rhum Agricole.
Společnost JM Rhum vyrábí rumy v souladu s nejčistšími tradicemi Martiniku (AOC) a s odbornými znalostmi předávanými z generace na generaci. V palírně najdete dva tradiční kreolské měděné sloupce. Čerstvá šťáva z cukrové třtiny se mezi měděnými deskami těchto destilačních přístrojů setkává s párou generovanou z vulkanické pramenité vody. Po ochlazení a kondenzaci se Rhum JM oddělí z destilačního zařízení na 71-72 % ABV.
Tropické teploty a vlhkost způsobují obrovské ztráty objemu rumu (andělská daň). Jejich sklepní mistr každý rok doplňuje sudy rumem ze stejného ročníku, aby zachoval specifický charakter každého příslušného ročníku.
O produkci rumů této značky se stará především master blenderka a manažerka kvality – Karine Lassalle. Pravidelně zkoumá několik druhů čerstvých šťáv z různých odrůd cukrové třtiny, zkouší různé techniky toastování sudů, využívá různé druhy dřeva sudů a odlišné kapacity sudů. A zejména také kontroluje kvalitu produktů JM Rhum. Tato pozoruhodná žena stojí také za speciální kolekcí „L’Atelier des rhums“, na které jsem psal před nějakou dobou také srovnávací recenzi (J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité).
Karine Lassalle
Rhum J.M Millesime 1997 je zemědělský rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva prošla fermentací a následně kolonovou destilací v roce 1997. Rum následně zrál dlouhých 10 let ve 200 litrových sudech z amerického dubu a ve francouzských sudech z limuzínského dubu. Po 10 letech rum ještě chvíli odpočíval v nerezových kádích a následně byl v roce 2007 nalahvovaný v síle 48,8% alkoholu.
Láhev
Láhev má klasický oblý tvar, jak jsme u většiny láhví J. M. Rhum zvyklí. Láhev je tmavá, uzavřená platovým uzávěrem s pravým korkem. To je maličkatá nevýhoda, protože ten mi při jednom otevírání praskl a musel jsem uzávěr vyměnit za jiný. Etiketa je za mě neskutečná designová pecka. Tento štítek byl navržený v 70. letech paní Duchamp de Chastaigné. Ovšem od roku 2000 byly tyto štítky již nahrazeny za nové. Na etiketě najdete malou martinickou palírnu, která je někde na konci světa zapadlá mezi sopkou a karibským mořem. Kolem je znázorněná bujná tropická vegetace cukrové třtiny, pracující plantážníci se sudy a v pozadí také loď. V této době byla ještě data připomínající různé fáze zrání rumů JM na zadní etiketě „vyražena“, nikoli vytištěna, jak je tomu dnes. Na zadní etiketě pak najdete několik informací k tomuto rumu a k palírně samotné.
Cena
Bohužel láhev již běžně neseženete, rozhodně ne alespoň u nás. Musíte hledat na aukcích nebo zahraničních eshopech. Já měl štěstí a láhev vydražil za cenu 2820,-Kč.
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Kolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.