Jamajka. Panství Hampden je jednou z nejstarších cukrovarnických usedlostí na Jamajce. Je proslulý díky svým výrazným, intenzivně aromatickým rumům. Nejstarší průzkum v Hampdenu provedl zeměměřič Thomas Goddard. Hampden byl formován v roce 1743 a fungoval jako velká cukrovarnická plantáž ve vlastnictví pana Archibalda Stirlinga. Podle průzkumu Thomase Goddarda v roce 1684 byl Hampden formován v roce 1753 a provozován jako velká cukrovarnická plantáž ve vlastnictví skotského pana Archibalda Sterlinga. V roce 1779 postavil pan Sterling Great House, jehož přízemí sloužilo jako sklad rumu. Horní patro (obytná část) byla přidána až kolem roku 1799. V roce 2003 převzala panství společnost Jamaica Sugar Company a pokračovala ve výrobě vysoce esterových rumů pro export do Evropy. V roce 2009 rodina Hussey koupila panství v dražbě od jamajské vlády. Noví majitelé se snažili dát tuto palírnu do pořádku a dále pokračovali v tradiční výrobě vysoce esterových rumů.
Rumy jsou vyráběny ve stejné oblasti, kde se nalézá další známá jamajská destilerie Long Pond, tedy na území zvaném Trelawny. Oblast, kde se nachází, je ohraničena horami “Cockpit country” a tropickým pralesem.
Cockpit country je členitá oblast tropického deštného pralesa na s výrazným vlivem krasových pochodů na formování reliéfu. Území o celkové rozloze asi 1300 km2 (z toho asi šestina oblasti se nachází v přírodní rezervaci) se nachází v západní části jamajského vnitrozemí ve farnostech Trelawny a Saint Elizabeth. Území vyniká vysokými teplotami po celý rok i vysokým úhrnem srážek (2000 – 3000 mm ročně). Území je také strategické z hlediska dodávek pitné vody pro celý ostrov, pramení zde totiž hned několik vodních toků. Krajinu pokrývají husté listnaté lesy, kde nachází útočiště několik jamajských endemických druhů (např. národní pták Jamajky kolibřík červenozobý).
Destilerie Hampden patří rozhodně k těm nejlepším na světě. Je to i díky tomu, že splňují 5 tzv. pilířů kvality:
Pramenitá voda – Disponují největší artézskou studnou v Karibiku, tedy využívají vody čistě z přírodního zdroje a čerpají i spodní vody.
Přírodní fermentace – Extrémně prodloužené kvašení přírodními kvasinkami. Produkce se řídí technikou z 18. století a díky tomu vytváří velmi vysokou úroveň esterů (až 7000g / hl, ovšem legislativně může být hodnota maximálně 1600g / hl), které nezaměnitelně ovlivňují chuť i vůni. Zajímavostí je, že se při této fermentaci používá i tzv. skimming (vzniklá pěna při fermentaci) a dunder (výpalek ze dna). Neustále se tedy používají “zbytky” ze staré destilace. Dunder se dříve uchovával v jámách přikrytých senem pod širým nebem.
Pouze Pot Still destilace – 100% řemeslná destilace v měděných kotlících. Destilační proces trvá přibližně 7 hodin a rum z něj vychází při přibližně 82°ABV. V této destilerii mají momentálně 4 Pot Still kotle. Nejstarší z nich (John Dore) byl instalován v roce 1960 a pojme až 2000 galonů (7,560 litrů).
Tropické stárnutí – Rum zraje déle než 7 let v tropickém klimatu (to odpovídá stárnutí v Evropě po dobu cca 25 let).
Nulový přídavek cukru a barviv – Rumy se vyrábějí, stárnou a plní do lahví bez jakýchkoli umělých přísad. Nenajdete v nich tedy žádný přidaný cukr, taniny, karamel nebo glycerin.
Na rozdíl od většiny palíren se během fermentace v Hampdenu nepoužívají žádné komerční kvasnice. Divoké kvasinky žijí a množí se ve fermentačních místnostech. V jejich kotelně chodíte po starých dřevěných podlahách a chodnících, které lemují desítky kónických dřevěných kádí (které viditelně poznamenal čas), ve kterých probíhá fermentace. Proces trvá i 12 týdnů. Do fermentačního procesu se dříve přidávalo také ovoce (kolem je mnoho ovocných plantáží), díky čemu dotvářeli bohatost kvasné kultury. Tak tomu bylo i před více než 260 lety. Nyní však ovoce již nepotřebují. Dunder, melasa, 100% šťáva a voda se míchají v kádích, dokud nevznikne velká vrstva pěny (i 20cm). Vše se pak přímo stáčí do tzv. Watů. Ty jsou vyrobeny z cedrového dřeva, mají objem 8 – 10 tis litrů a celkem jich mají 86 ks.
Směs se poté přelije do jednoho ze čtyř měděných kotlíkových destilačních přístrojů a destiluje se tradičními metodami. Některé z jejich nejvíce esterových rumů se dokonce používají v potravinářském a parfémovém průmyslu.
Nejstarší Pot Still je John Dore, který byl instalován v roce 1960 a může obsahovat až 2000 galonů (7 560 litrů). Vendome pochází z roku 1994 a může obsahovat 5 000 galonů (18 900 litrů). Forsyth vstoupil do provozu v roce 2010 s kapacitou 5 000 galonů. V roce 2016 se připojil také čtvrtý hrnec, který byl postavený jihoafrickou firmou TNT, má také kapacitu 5 000 galonů.
S.B.S Jamaica 2019 RUM CZ/SK– jedná se tedy o rum z destilerie Hampden Estate (Hampden DOK – Dermot Owen Kelly-Lawson), který je destilovaný 100% Pot Still metodou. Následně zraje v dubových sudech po sherry Pedro Ximenéz o objemu 130 litrů po dobu 8 měsíců v Dánsku. Lahvovaný je v síle 59,2% Cask Strenght. Rum se lahvoval v roce 2020. Milovníci Jamajky a esterů si přijdou opravdu na své, protože rum obsahuje 1500-1600g esterů.
Tento rum pro nás připravila společnost 1423 World Class Spirits, konkrétně Joshua Singh ve spolupráci s Alkohol.cz, United Drinks a moderátory rumové skupiny Rum CZ/SK. Jedná se tedy o speciální limitovanou edici, kdy na štítku můžete přímo vidět logo naší rumové skupiny RUM CZ/SK. Vyrobeno bylo pouhých 189 láhví a jde o takovou naši srdeční záležitost.
1423 – World Class Spirits je společnost založená v roce 2008. Vše údajně začalo na whisky veletrhu v Dánsku. V té době se zajímali pouze o whisky, ale prodejce rumu na veletrhu je přesvědčil, aby jeho rum ochutnali. Od té chvíle byli rumem tak ohromeni, že se rozhodli koupit vlastní sudy. V té době byli v čele společnosti tři osobnosti – Bintu, Joshua a Glenn. Ale krátce před vydáním jejich vlatsního rumu se k nim přidal Parminder. První rum byl lahvován v listopadu 2008 a připraven k prodeji na začátku roku 2009. Po vydání začali kontaktovat různé výrobce rumů, kteří by mohli spojit síly s menším nadcházejícím podnikem. Prvním producentem byl Ron Centenario z Kostariky a poté Bristol Spirits z Velké Británie. V roce 2012 se k nim do týmu konečně přidal i Thomas, který jim do té doby spíše jen tak pomáhal. Pomohl změnit firmu z BJG na 1423 Aps. (1423 je pojmenována po prvním rumu z roku 2008). Dnes je tato společnost jedním z nejrychleji rostoucích distributorů prémiového likéru v Dánsku.
Zeptal jsem se Joshuy, jak nápad s rumem pro české fanoušky vlastně vznikl. Svěřil se mi, že ho napadlo udělat jeden sud speciálně pro český trh. Všiml si totiž, že facebooková skupina RUM CZ/SK měla veliké množství fanoušků a nadšenců, a tak se s tímto nápadem obrátil na zakladatele této rumové skupiny, Pavla Linharta. Ten udělal menší průzkum, jestli by se to mohlo chytit a hned bylo jasné, že to je přímo skvělý nápad. Tedy doladili spolu etiketu a naplánovali dodávku s dovozcem (United Drinks), který jim pomohl s přepravou.
Údajně Joshua s Pavlem také hovořili o tom, že by mohlo vzniknout druhé vydání s něčím úplně novým, odlišným. Bohužel Corona zabránila podzimnímu výletu Joshuy do ČR a tak se detaily ještě nestihly doladit. Ale doufají, že se to již letos povede a představí nám další specialitku pro naši rumovou komunitu. No nemohu se už dočkat.
Vůně
Je výrazná, silná, ovocitá. Pocitově je sladší, velmi esterová a lehce štiplavá v nose. Při prvním ovonění cítím výraznou cukrovou třtinu, med a ovoce. Z ovoce jsou to především výrazné tropické plody jako ananas a banány, nechybí však ani citrusy a lehce višně. Estery jsou opravdu intenzivní. Stopy dřeva jsou také poměrně dobře k rozeznání, ale nejsou až tolik výrazné. V pozadí se projevuje také zrání v sudech po sherry. Dále jsem zaznamenal příjemný květinový závan s určitou zatuchlostí, decentní rašelinou a náznakem kokosu.
Chuť
Již po prvním malém doušku cítíte, že to bude zážitek. Rum je opravdu velmi esterový, silný, štiplavý a zahřeje vás až v břichu. Působí sladce po ovoci a cukrové třtině. Dřevo je již o něco výraznější než ve vůni. Stopy po zrání v ex sherry sudech se snaží zaujmout, ale daří se to spíše jen decentně, protože estery a tropické ovoce zaujaly hlavní roli v celém spektru chutí. Citrusy jsou cítit spíše v pozadí, ananas a zralé banány jsou jasně dominantní. Vše doplňuje nasládlé aroma vanilky a kávy. Závěr je vcelku příjemně dlouhý a výrazný, přechází maličko až do hořka. Po těchto vysoce esterových rumech mám vždy takový zvláštní pocit sucha v ústech.
Láhev
Kdo znáte rumy S.B.S, určitě tvar i design láhve dobře poznáváte. Láhve se prakticky liší pouze barvou štítku a popisky na něm. Láhev je oblá, spíše nižší, s masivním dnem a je uzavřená pěkným dřevěným uzávěrem s umělým korkem. Co se mi líbí u těchto rumů je transparentnost. Na štítku mimo názvu a klasického znaku 1423 World Class Spirits najdete prakticky všechny důležité informace o rumu. A nechybí ani ta pro nás významná část s logem milované skupiny RUM CZ/SK. Etiketa je laděna do zelenkavé a bílé barvy. Co musím vyzdvihnout je nádherný box, ve kterém je láhev umístěna. Vyklápí se celé vrchní víko a je opravdu moc pěkně udělaný.
Cena
Nyní už láhev koupíte pouze skrze aukce a to většinou za cenu nejméně kolem 3000,-Kč.
Závěr
Myslím, že tato láhev by měla být pro každého člena rumové komunity (a zejména rumové skupiny CZ/SK) srdcová záležitost. Není to úplně jednoduché, zařídit speciální plnění pro naši maličkou zemi. Ale když se to podaří, je to událost. Zvláště, když se podaří vytvořit výborný rum. Kdo zná S.B.S. rumy, tak už dobře ví, jak kvalitní rumy dělají. Jejich Jamajky jsou velmi dobře pitelné a ani tato není výjimkou. Ty estery jsou neskutečné, síla alkoholu je za mě tak akorát dobře zvolená. Balení je parádní, tedy za mě velice povedený kousek a můžeme doufat, že další podobné speciální edice budou stejně povedené.
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
Vždy o Vánocích si nechám chvíli na výjimečné láhve z Hampden Estate, loni to byl Great House a letos jsme si udělal čas na limitovanou edici pouze pro Česko vybíranou českým e-shopem Warehouse #1. Ano, jedná se o “Kukačku”, tedy Lizard Cuckoo z limitované série lahví Trelawny Endemic Birds series. Počet vypití rumů: 656
WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O. patří do kategorie WPL (Worthy Park Light) a obsahuje tedy počet esterů v rozmezí 60-199 gr / hl. Tedy patří k těm méně esterovým rumům. U tohoto rumu probíhá 30 hodinová fermentace, suché aktivované kvasnice a kontroluje se teplota. Je to tedý 100% čistý Pot Still. Rum zraje v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu dlouhých 12 let (destilovaný v roce 2006, lahvovaný v roce 2018). Celkem bylo vyrobeno 8000 láhví (4000 pro Evropu) v Cask Strenght 56%. Rum neprošel filtrací chladem a je bez umělých aditiv.
Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. A pokud se nepletu, tohle bude první rum z Martiniku, který má SBS řada a myslím, že jeden z prvních rumů z Martiniku, který recenzuji. Ano, časy se mění. Takže hurá na S.B.S. Martinique 2019! Počet vypití rumů: 476
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.