Původ rumu
Guatemala – V roce 1914 začala Industria Licorrera Guatemalteca s výrobou rumu ve městě Zacapa (to bylo založeno roku 1876 na východě Guatemaly). První rum s označením Zacapa byl uveden na trh v roce 1976 (ke 100. výročí založení města). Při výrobě rumu Zacapa se používají pouze tři odrůdy cukrové třtiny. Třtina se odveze do mlýna, tam se vylisuje, odstraní se část vody (vzniká konzistence podobná medu). Vzniká tzv. Virgin Sugar Cane Honey, tedy jakýsi panenský sirup, který je základem rumů Zacapa. Fermentace trvá 5 dní (vlastní kmen kvasinek získaný z ananasu), po destilaci ve velké koloně nadchází poslední fáze procesu – zrání. Rumy zrají v dubových sudech ve výšce 2333 m n. m. v domě zvaném The House Above the Clouds (dům nad mraky) při průměrné teplotě 16,66 °C, řidším vzduchu a nižším atmosférickém tlaku. I se značkou Zacapa je spojené jedno celosvětově známé ženské jméno, Master Blenderka Ana Lorena Vásquez Ampié.
Edición Negra pomalu zraje v chladném klimatu guatemalských hor nejdříve systémem solera v sudech po bourbonu, sherry, a vínech Pedro Ximénez. Na konci procesu rum dozrává ve vypálených dubových sudech po bourbonu.
Vůně
Ta se jeví jako sladká a mírně alkoholová. Základ tvoří především karamel, dřevo a nejvýraznější je rozhodně kouřové aroma po vypáleném sudu. Vše doplňují tóny čokolády, vanilky a višní. V pozadí cítím jakoby až spálený karamel a ovoce.
Chuť
Na první doušek sladká, jemná, opět velice výrazná kouřová stopa. Jemně se mi do chuti promíchává i sherry s kakaem. Nesmí chybět ani karamel a vanilka. Naštěstí není chuť příliš přeslazená a kouřové aroma skvěle hraje s určitou kořenitostí. Závěr není extra dlouhý, ani výrazný. Dochuť je spíše sladší, dřevitá s karamelem. Rum obsahuje 43% alkoholu a dle ostatních láhví (zejména Etiqueta Negra) do cca 30g/l cukru.
Láhev
Láhve Zacapy jsou vždy pěkně udělané. Tato láhev je vysoká, úzká, oblá…jak jsme zvyklí třeba u klasické 23y. Líbí se mi, že barvy jdou do černého odstínu, což nám připomíná právě zrání ve vypálených sudech. Zlaté popisky, černý uzávěr, petate kroužek tentokrát v černé barvě (ručně pletenou ozdobu z palmového listí charakteristickou pro všechny druhy rumů Zacapa), to vše příjemně zdobí tuto hezkou láhev. Zajímavostí je i fakt, že prvních pár lahví se dělalo s černým Petate páskem (viz obrázek) a všechny další láhve již mají pásek přírodní.
Cena
U nás pořídíte láhev o objemu 1l do 2000,- Kč.
Závěr
Nijak se netajím tím, že miluji rumy zrající ve vypálených sudech. Líbí se mi ta kouřovost ve vůni i chuti. I proto jsem si tento rum tak oblíbil. Poprvé jsem jej ochutnal v Brně v Havaně, kde jsem ho dostal ještě v podobě perfect serve v zakouřené báni. Tím se ještě více tato kouřová složka podtrhla. Musím přiznat, že klasická 23y mě tolik nenadchla, ale tohle je za mě velice příjemné pití. Trošku člověka může vyděsit obsah cukru (zvláště když pije především Foursquare, Hampden, Mount Gay atd…). Naštěstí však u Negry není tento fakt až tak příliš znát, což mi vyhovuje.
Publikováno:
4. dubna 2020
Aktualizováno:
4. dubna 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny
Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
[…] je u klasické Zacapy zvykem. Nicméně té nakouřenosti tam cítím docela málo, ve srovnání s Negrou mi tyhle chuťové tóny přijdou […]