Hodnocení

80 %
Chutě Aromatické, Jemné
Síla 43 %

Čtvrtým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý rum z Ekvádoru. Ron San Miguel Solera 1952 je až velmi (solera) starý rum španělského typu v síle 43 %. Pojďme na něj.

Ron San Miguel je 43 % a vyrábí se na pomezí regionu Costa a Sierra, kousek od kaple svatého Michaela. I proto název SAN MIGUEL. San Miguel vyrábí rum z melasy a medu cukrové třtiny. Fermentace trvá 36 hodin a následná destilace probíhá ve 4 -sloupcové destilační koloně (column still). Výsledný rum je vybraný z nejlepších rezerv uložených v sudech z amerického dubu zrající metodou solera, a vznikl na počest památky svých zakladatelů.

Ron San Miguel má v současné době sklady ve výšce 2 538 metrů nad mořem, kde dozrává svůj rum – trochu mi to připomíná inspiraci Zacapou. Je to jediný rum z jižního Pacifiku, který byl citován a hodnocen v knize RUM, kterou napsal jeden z nejprestižnějších výzkumníků rumu na světě David Broom.

Rum má jasnou jantarovou barvu, vodí velmi jemně a sladce po sušeném kandovaném ovoci. Chuť je sladká, komplexní a relativně silná na pouhých 43 %, po čase se sladkost ztrácí a přechází do suchého, dřevitého hřejivého závěr. V chuti najdeme opět sušené ovoce s tóny pomerančové kůry a banánu.

Je to příjemný a komplexní nasládlý rum španělského typu s hodnocením 6,7/10, která za svou cenu a balením vytvořil příjemnou exkurzí do Ekvádoru, rum mě příjemně překvapil a v ničem mi nevadí. Láhev se u nás koupit nedá, ale v zahraničí ji běžně seženete okolo 80 Euro.

Info o rumu

Výrobce 1423, Ron San Miguel
Typ Španělský typ
Typ výroby Column still, Melasa, Panenský med
Chutě Aromatické, Jemné
Barva Zlaté (oro)
Jedinečnost Blend
Síla 43 %
Staření a stáří Solera, Sudy po bourbonu
Rumový adventní kalendář 1423.dk 2022
Publikováno: 4. prosince 2022 Aktualizováno: 4. prosince 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.7 / 5. Hlasů: 6

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články