Rhum J.M V.O 3y – 22. rum rumového kalendáře 2020
Legendární značka agricole rhumů. Tady jsme se chuťově dost posunul, takže jsme zvědavý, zda mě tento pojede. 3. letý 43 % blend z Martiniku.
Číst dáleLegendární značka agricole rhumů. Tady jsme se chuťově dost posunul, takže jsme zvědavý, zda mě tento pojede. 3. letý 43 % blend z Martiniku.
Číst dálePoslední dobou mne rumy z Nikaraguy moc baví. Také jakýkoliv Cane Island je známý jako velmi příjemný pitelný rum, v nikaraguaské verzi se těším. Pojďme na něj!
Číst dáleDnes se vracíme zpět k melasovým rumům, ke značce, která už v rumovém kalendáři byla a ochutnávali jsme jeho sedmiletou variantu a dnes máme jeho XO verzi. Je to to 9. letý 43 % rum destilovaný v kolonách dozrávající v dubových sudech. Tento rum se vyrábí z cukrové třtiny pěstované v nadmořské výšce 1500-1800 metrů […]
Číst dáleDneska se dostáváme ke značce, o které jsem v životě neslyšel, která je z destinace, která nedělá moc dobré rumy nebo jen velmi málo U. S. A.
Číst dálePátým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum z Austrálie. Cane Island Australia je čtyřletý rum v síle 43 %. Poslední dobou mne rumy z Austrálie moc baví, ať je to S. B. S., Beenleigh či cokoliv jiného. Také na Cane Island, který znám jako velmi příjemný pitelný rum, v australské verzi se […]
Číst dáleRum Appleton Estate 8Y je zcela novou prezentací osmiletého Appleton Estate Reserve. Vyšel tento rok a neliší se pouze novým designem, ale také upravenou recepturou samotného rumu. Rum vytvořila skvělá master blenderka Joy Spance k připomenutí 250. výročí této značky.
Číst dáleAno čtete správně. Equiano rum je 100 % autentický melasový rum, který spojuje typickou chuť Karibiku a Afriky. O vznik tohoto rumu se zasloužily dvě obrovské ikony světa rumu Richard Seale a Ian Burrell. Unikátní blend nedoslazoveného rumu z Barbadosu a Mauritia symbolizuje unikátní spojení dvou světů – západu a východu a vznikl tak zcela […]
Číst dáleDzama je značka rumů z Madagaskaru (ostrov u jihovýchodního pobřeží Afriky), kterou založil v roce 1980 Lucien Fohine. Rumy vyrábí společnost Vidzar (Vieux Rhum de Dzamandzar). Nachází se v blízkosti polí cukrové třtiny Nosy Be poblíž vesnice zvané Dzamadzar. O několik let později, když se jejich provoz rozšířil, převedli výrobu na Antananarivo (hlavní město v centru ostrova) a nyní na domácím trhu představuje zhruba 60% veškerého prodeje rumu.
Číst dálePůvod těchto rumů naleznete v destilerii Appleton Estate, která je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy se zde vyrábějí již více než 265 let. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích tradičním způsobem, rumy poté zrají v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Od roku 1997 zde funguje historicky první žena na pozici Master Blendera paní Joy Spence (u Appletonu fungovala už od roku 1981 jako chemička).
Číst dále