Sudy po Pedro Ximenéz

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Rumový degustační adventní kalendář 2024 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Přečíst článek
Rumový degustační adventní kalendář 2024 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Rumový degustační adventní kalendář 2024 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Recenze S.B.S TRINIDAD Caroni Distillery Cask Strength 1997    

Recenze S.B.S TRINIDAD Caroni Distillery Cask Strength 1997

Původ rumu Trinidad byl vždy důležitou zemí pro pěstování cukrové třtiny, výroba rumu však z počátku zůstala spíše okrajovou činností. Na konci 18. století pod britskou správou putuje značné množství rumu do Anglie, kde se mísí s jinými rumy (Barbados, Demerara, Jamajka) a dává vzniknout „Navy Rum“. Tím se rumy z Trinidadu dostaly do většího světového […]

Číst dále
Zacapa 23 La Pasión Heavenly Cask    

Zacapa 23 La Pasión Heavenly Cask

Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Po další lahví El Alma, La Armonia je tu nyní La Pasión. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech po Pedro Ximenéz. Jedná se o poslední ze kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série […]

Číst dále
Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Rumový degustační adventní kalendář 2023 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Rumový degustační adventní kalendář 2023 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Recenze Rum Nation Demerara Solera No.14    

Recenze Rum Nation Demerara Solera No.14

Tento melasový rum je vyroben z cukrové třtiny pocházející z Britské Guyany. Obsahuje několik různě starých rumů, které prošly jak kotlíkovou, tak kolonovou destilací. Hlavní zrání probíhá v sudech z amerického dubu po Bourbonu. Následně dozrává dalších 12 měsíců v buttech po sherry Pedro Ximenez a Oloroso. Butt je speciální sud pocházející z regionu Sherry, který bývá vyrobený z amerického dubu. Jednotlivé butty se často používají k systému staření Solera. Na samotný závěr se do této směsi přidá malé procento velmi starého rumu Enmore pro “tmavší” barvu a doladění celkového profilu rumu. Rum byl lahvován v roce 2017 v síle 40% alkoholu a měl by obsahovat 15-20g/l cukru.

Číst dále
Recenze/novinka: Navy Island PX Sherry Cask Finish pro Rum a vše kolem něj    

Recenze/novinka: Navy Island PX Sherry Cask Finish pro Rum a vše kolem něj

Jde o blend několika ručně vybraných jamajských rumů, včetně několika skvělých stařených kousků ze 3 velmi známých jamajských palíren. Všechny tyto rumy prošly Pot Still destilací. Následně byl blend stařený v dubových sudech po PX (Sherry Pedro Ximénez) po dobu minimálně 6 měsíců.

Číst dále
Recenze: S.B.S. Martinique 2019    

Recenze: S.B.S. Martinique 2019

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. A pokud se nepletu, tohle bude první rum z Martiniku, který má SBS řada a myslím, že jeden z prvních rumů z Martiniku, který recenzuji. Ano, časy se mění. Takže hurá na S.B.S. Martinique 2019!

Číst dále
   

Degustace nejen karibských rumů na křestu knihy Zasvěcení do haitského vúdú

Moje kamarádka Veronika Šulcová mne požádala o menší degustaci rumů na křestu její knihy Zasvěcení do haitského vúdú. Protože publikum mělo být spíše nezkušené vybral jsme 3 levnější rumy, které vám chci představit v článku:

Číst dále
Recenze London Dock XO Jamaica    

Recenze London Dock XO Jamaica

Navazuje na tradici finálního zrání rumů 17. století v západoindických docích, které se skládají ze tří sérií doků na Dog Island v Londýně. Tyto doky byly poprvé otevřeny v roce 1802, ale znovu uzavřeny v roce 1980. Jedná se o blend rumů z destilerií Hampden a Worthy Park na Jamajce. Po stárnutí v sudech po bourbonu přichází dozrávání v sudech po Pedro Ximenéz.

Číst dále