Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Po další lahví El Alma, La Armonia je tu nyní La Pasión. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech po Pedro Ximenéz. Jedná se o poslední ze kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série […]
Equiano rum je 100 % autentický melasový rum, který spojuje typickou chuť Karibiku a Afriky. O vznik tohoto rumu se zasloužily dvě osobnosti světa rumu Richard Seale a Ian Burrell. Jendá se o blend rumu z Barbadosu a Mauritia a symbolizuje unikátní spojení dvou světů – západu a východu a vznikl tak zcela první afro-karibský rum. […]
Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako druhá v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, největší na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Inverroche Limestone 10 Year Rum má naprosto charakteristickou chuť a to díky vodám Still Bay bohatým na vápno. Tato speciální voda se smíchá s melasou a vznikne tak naprostý unikát – rum s mineralitou a vápenným charakterem. Po pomalé fermentaci v otevřených dřevěných kádích je rum dvakrát destilován v malých dávkách v destilačním kotli na dřevo o objemu 1000 litrů. Rum následně zraje v silně zuhelnatělých dubových sudech. Pak se tato vyzrálá směs rozdělí na dvě části. První jde do sudu po Mouscatel nebo Sherry, druhá jde do sudů po Whisky. Následně se obě složky opět smíchají a vznikne tak výsledný blend o stáří 10 let.
Původ rumu Salvador je nejmenší země Střední Ameriky. Salvadorská republika sousedí na východě a severu s Hondurasem a na západě s Guatemalou. Na jihu jsou břehy omývány Tichým oceánem. Většinu země tvoří sopečná vrchovina, jejíž povrch je hluboce členitý říčními údolími. Uvnitř vysočiny se tyčí dva řetězce kuželů sopek. V zemi je více než 25 […]
Tak se zdá, že nové plnění Foursquare – Velier pod názvem ????????? a síle 61 % je na světě! Rum je blendem rumů zrajících 17 let v sudech po bourbonu a rumů zrajících 5 let v sudech po bourbonu a 12 let v sudech po Oloroso sherry. Lahvován včera nebo předevčírem do 4 800 lahví. […]
Tento rum byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.
Pětikolonové destilaci English Harbouru předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Následně rum zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně 5 let. Následně rum dozrává dalších 3-6 měsíců v dubových sudech po oloroso sherry.
Cihuatán Folklore RumRock je limitovanou edicí vytvořenou speciálně pro fanouškovskou rumovou stránku RumRock. O vznik tohoto plnění se zasloužil rumový nadšenec, recenzent, degustátor a především náš dobrý kamarád Pavel Ungr. Rum prošel Column Still destilací a následně byl stařen dlouhých 17 let. Nejprve ležel v dubových sudech po bourbonu a následně v sudech z amerického dubu po oloroso sherry. Rum obsahuje 940,2mg/100ml kongenerů. A také jako jediný ze série 0 % cukru. Lahvuje se v síle 53,4 % alkoholu, číslo sudu 70.
Foursquare Sovereignty je dalším rumem z řady ECS od tohoto známého výrobce z Barbadosu. Sovereignty znamená v překladu “suverenita/svrchovanost”. Rum byl namíchaný v listopadu 2021, kdy se Barbados stal oficiálně republikou. Na počest této významné události byly vybrané nejstarší rumy z archivu palírny a odtud také název tohoto rumu. Je zajímavé, že se u této láhve držíme s obsahem alkoholu na horní hraně této značky 62% (stejně jako Nobiliary, které jsem si neskutečně zamiloval). Rum je blendem těžkých Pot Still rumů a lehkých Column Still rumů, jak jsme ostatně u této značky již zvyklí. Rum je také blendem dvou různých rumů s odlišným stařením. První zrál celých 14 let v sudech po bourbonu. Druhý zrál nejdříve 3 roky v dubových sudech po bourbonu a následně 11 let v dubových sudech po Oloroso sherry.
Tento rum prochází 36-48h dlouhou fermentací při maximální teplotě 22-25°C. Destiluje probíhá jak na kolonovém, tak na kotlíkovém destilačním zařízení (zhruba 70% Column Still, 30% Pot Still). Rum nejdříve zraje 10 let v dubových sudech po bourbonu, následně 3 roky v sudech po sherry a na závěr další 3 roky v sudech po portském. Celkem tedy 16 dlouhých let. Rum byl lahvován v říjnu roku 2022 v počtu 294 láhví v sudové síle 59% alkoholu. Nejsou do něj přidána žádná umělá aditiva.
Sobotní večer jsem si vyhradil na rum, na který jsem se dlouho těšil. 25. letý rum, který je blendem jamajských rumů. A snad mohu už nyní prozradit, že mi moc chutná.
Přiznám se, že Abuelo jsem měl rád vždycky a docela rád se k nim vracím, zejména k Two Oaks nebo trojici finišovaných lahví. A přijde mi, že se možná neprávem opomíjejí, přestože mají jak sladší tak sušší kousky a přitom perfektně chuťově vyladěné – ve své kategorii. Pojďme se tedy na tyto rumy podívat.
Tak dnešní rum je pro mne pokračování parádního překvapení, které nás čekalo v rumovém kalendáři. Narozdíl od rumového kalendáře, ale nyní ochutnávám bílý rum Samai, kambodžský rum.
V listopadu 2021 byla lahvována další láhev z produkce destilérie Foursquare z edice ECS Exceptional Cask Selection. Rum byl stařen 14 let v sudech po bourbonu a finišován po sherry. Jedná se tradiční směs kolonové a kotlíkové destilace se silou 62 %. Název Sovereignty by se dal přeložit jako svrchovanost ve smyslu administrativy a politiky.
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.