Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Po další lahví El Alma je tu nyní La Armonia Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech po Oloroso Sherry. Jedná se o druhou ze kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v […]
Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako druhá v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, největší na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Inverroche Limestone 10 Year Rum má naprosto charakteristickou chuť a to díky vodám Still Bay bohatým na vápno. Tato speciální voda se smíchá s melasou a vznikne tak naprostý unikát – rum s mineralitou a vápenným charakterem. Po pomalé fermentaci v otevřených dřevěných kádích je rum dvakrát destilován v malých dávkách v destilačním kotli na dřevo o objemu 1000 litrů. Rum následně zraje v silně zuhelnatělých dubových sudech. Pak se tato vyzrálá směs rozdělí na dvě části. První jde do sudu po Mouscatel nebo Sherry, druhá jde do sudů po Whisky. Následně se obě složky opět smíchají a vznikne tak výsledný blend o stáří 10 let.
Tento melasový rum vznikl v roce 2007 v palírně Demerara Distillers Limited. Je blendem rumů, které byly destilované metodou Pot Still v kotlíku Port Mourant a rumů z destilační kolony. Tento blend nejdříve dozrává v sudech po bourbonu v tropickém podnebí dlouhých 13 let. Následně je převezen do Francie, kde dozrává další rok kontinentálním stařením v dubových sudech po koňaku Ferrand. Na závěr zraje ještě 7 měsíců v dubových sudech po irské single malt whiskey Teeling.
Pětikolonové destilaci English Harbouru předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Následně rum zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně 5 let. Následně rum dozrává dalších 3-6 měsíců v dubových sudech po oloroso sherry.
Tento rum, který vyrobila právě společnost Trinidad Distillers Limited na čtyřkolonových destilačních zařízeních, je založen na kaši z melasy z cukrové třtiny, která fermentovala 1 týden. Následně rum zrál v dubových sudech po Bourbonu na Trinidadu celých 15,5 roku (tropické staření). Následně zrál dalších šest let v sudech po koňaku Ferrand ve Francii (kontinentální staření). Na závěr se rum finišoval čtyři měsíce v sudech po zakouřené whisky. Sudy pochazí ze skotské palírny Kilchoman, která leží na ostrově Islay.
Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Nyní pokračuje další lahví El Alma Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z vypalovaného amerického bílého dubu po whiskey. Jedná se o druhou ze kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v […]
Dneska se dostáváme ke značce, která už v rumovém kalendáři byla 2x. To jsme ochutnávali tříletý agricole rum z destilérky William Hinton a dnes máme jeho 40 % variaci. Na té je zajímavé, že byla vyrobena jen pro tento rumový kalendář.
Máme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje stará známá značka – Centenario.
Máme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje stará známá značka – Centenario.
Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]
Značka New Grove je pro mě něco jako free jazz v hudbě. Extrémně zajímavý a netypický, v chuti ho vždy poznáte, ale někdy chutná naprosto skvěle, někdy si cestu k němu nenajdu. Proto jsem byl velmi zvědavý, jaká bude tato výroční láhev, jejíž součástí jsou 50 leté rumy.
Tento limitovaný rum je vyrobený z výběru výjimečných rumových rezerv společnosti Diplomático. Rumy byly destilovány v roce 2005 (u Single Vintage číslo v názvu značí rok destilace) ve starodávných měděných kotlích (Pot Still) a v systému Batch Kettle výhradně z medu z cukrové třtiny. Následně rumy zrály dlouhých 12 let v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu a single malt whisky. Následně Master Ronero a jeho tým nablendovali v ideálním poměru výsledný rum, který ještě nechali celý rok zrát ve španělských dubových sudech po Sherry Oloroso.
Poslední láhev s unikátním obsahem od filipínské značky příjemně překvapila. Skvělý design, zajímavý nápad na rum, který patří spíše do společností Rare Cask a Sherry Cask, než do těch sladších kousků. Poprvé jsem ji ochutnal na RumRock Live, kde nám ji představil český ambasador značky František Holeček, který mi pomáhal i s informacemi do této […]
Rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.
Dnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.