El Supremo Rum 8 YO
Je to tu! 16. den rumových kalendářů a já jsem tu s 16. vzorkem. Pokud ještě nemáte otevřeno a chcete být překvapení, nečtěte dál!
Číst dáleJe to tu! 16. den rumových kalendářů a já jsem tu s 16. vzorkem. Pokud ještě nemáte otevřeno a chcete být překvapení, nečtěte dál!
Číst dáleO tomhle rumu jsme už toho napsal víc. Tohohle plnění si totiž strašně vážím. Rum, co má koule i srdce. Proč? Protože lidi, co za nimi stojí dovezl rum ze šťávy z cukrové třtiny, který zajímá cca 20 % trhu. Tedy rum, o kterým někteří říkají, že nikoho nezajímá a není to ani rum, je […]
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dáleRhum J.M Millesime 1997 je zemědělský rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva prošla fermentací a následně kolonovou destilací v roce 1997. Rum následně zrál dlouhých 10 let ve 200 litrových sudech z amerického dubu a ve francouzských sudech z limuzínského dubu. Po 10 letech rum ještě chvíli odpočíval v nerezových kádích a následně byl v roce 2007 nalahvovaný v síle 48,8% alkoholu.
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dáleTento skvělý rum byl destilován kolonovou metodou v roce 2015 (únor) a lahvován v roce 2019 (červen). Je tedy 4 roky stařený ve dvou různých dubových sudech. Nejdříve ve speciálně vyhřívaných sudech po rumu a následně v sudech po koňaku. Rum není ředěný, ani nijak dochucovaný. Lahvovaný je v sudové síle 54,7% alkoholu. Bylo vyrobeno pouhých 392 láhví pro celý svět. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako druhá v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, největší na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dálePětileté výročí RumRocku si zasloužilo něco výjimečného. Spojil jsem se profíky na slovo vzaté, českou firmu Dramroom a společně jsme vymysleli speciální degustační sadu. Tato výroční degustační sada má reprezentovat nejen zajímavé a kvalitní i chutné rumy, ale hlavně šíři a komplexitu rumového světa. Najdete tam rumy španělského typu, melasové britské rumy, ale i bílé […]
Číst dáleKolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.
Číst dáleBielle Blanc Brut De Colonne je zemědělský rum z Marie-Galante, který nebyl po destilaci nijak upravován ani stařen. Čistá třtinová šťáva byla fermentována a poté destilována v malé nerezové a měděné Savalle koloně (11 nerezových a 5 měděných táců). Tímto rumem nám Bielle nabízí možnost ochutnat jejich čistý rukopis zemědělských rumů.
Číst dáleRum je zajímavý především tím, že si při jeho výrobě (a zejména staření) pan Hayot vyhrál s doladěním finální chutě. Využívá totiž metodu dlouhého toustování sudu při mírné teplotě. Jedná se o intenzivní zahřívání až do karbonizace vnitřku sudu (Char č. 4), který získává hrubou a lesklou texturu aligátoří kůže. Od toho je odvozen název tohoto rumu.
Číst dáleTento bílý nestařený rum z roku 2020, lahvovaný speciálně pro Habitation Velier, nese název „ La Coupeur “, což by se dalo přeložit jako řezačka. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Láhev byla vyrobena ve dvou různých verzích. Na první je muž v růžové košili s bílým kloboukem a vedle něj 2 rostliny cukrové třtiny, na druhé (ta je v této recenzi) je muž v modré košili s růžovým kloboukem a jednou rostlinou cukrové třtiny.
Číst dáleDneska se dostáváme ke značce, která už v rumovém kalendáři byla 2x. To jsme ochutnávali tříletý agricole rum z destilérky William Hinton a dnes máme jeho 40 % variaci. Na té je zajímavé, že byla vyrobena jen pro tento rumový kalendář.
Číst dáleA nyní jsme na Reunionu, ostrově s legendární značkou Savanna.
Číst dáleTentokrát rum ze šťávy z cukrové třtiny z Mauricia. Byl to první rum, který byl vydestilovaný ze šťávy a který jsem tenkrát zcela neodmítl.
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dáleTak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá (ta moje) se rozechvěje nadšením. Nebudu tentokrát psát tolik omáčky o jednotlivých rumech, jelikož mám 6 vzorků a bylo by toho příliš moc. Navíc to již skvěle zvládl kamarád Jaroslav Pisklák a můžete si vše dohledat v jeho nedělním rumovém okénku zaměřeném právě těmto rumům. Takže přátelé, hurá na rumy Clairin.
Číst dále