Bundaberg Overproof Rum
Letos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A třetí rum ve svém epesním výběru je destilérie Bundaberg z Austrálie.
Číst dáleRumy se dělí základně dělí dle barvy na Světlé/Bílé (Bianco/Blanco/Planas), Zlaté (Oro), normální a Tmavé (Dark). Bílé rumy zrají minimálně půl roku a pak se ještě filtrují.
Letos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A třetí rum ve svém epesním výběru je destilérie Bundaberg z Austrálie.
Číst dáleČtvrtým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý rum z Ekvádoru. Ron San Miguel Solera 1952 je až velmi (solera) starý rum španělského typu v síle 43 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A třetí rum ve svém epesním výběru je destilérie ReimonenQ z Guadeloupe.
Číst dáleTřetím rumem rumového kalendáře je pro mě známý jamajský rum. Worthy Park Select je až 12 let starý jamajský rum v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A druhý rum ve svém epesním výběru je opět nezávislý plnič Asta Morris a to zrovna z Fiji po bourbonu.
Číst dáleDruhým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý mexický rum. Villa Rica 23. letý rum v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A startuje svůj epesní výběr nezávislým plničem CDI (Compagnie Des Indes) a to zrovna Guaynou s finišem po armaňaku.
Číst dálePrvním rumem rumového kalendáře je hvězda portfolia 1423.dk. Dominikánský over-proof Patridom (dříve Esclavo) XO. 12. – 15. letý rum blend dominikánských rumů. Protože letos je 10. výročí tohoto rumového kalendáře, 1423 si připravili něco výjimečné. Na začátek nejstarší, plně tropicky stařený, 65 % rum. Wau. Pojďme na něj.
Číst dáleDestilace tohoto rumu probíhá jak kolonovou, tak kotlíkovou metodou. Nutno podotknout, že tento blend obsahuje vysoký podíl Pot Still rumů, který je v celkovém profilu velmi znát. Tento blend obsahuje rumy, které zrály minimálně 10 let v nových dubových sudech a dále rumy, které zrály minimálně dlouhých 12 let v dubových sudech po kvalitním bourbonu. Označení na láhvi tedy udává nejmladší rumy v blendu. Celkem bylo vyrobeno limitovaných 3000 láhví o síle 46% alkoholu.
Číst dáleZa rumy samozřejmě nestojí nikdo jiný, než skvělý David Kaiserlich. Nicméně si tentokrát na pomoc svolal 4 skvělé kluky, rumaře, degustátory a znalce, které znáte z našich rumových skupin a z různých akcí. S výběrem 4 vzorků (z celkových 12) mu pomohl Martin Špryňar, Martin Trávníček, Pavel Linhart a Roman Perko. Kluci ochutnávali jednotlivé vzorečky a nakonec vytvořili tu ideální top 4, kterou nám nyní představují.
Číst dáleTento rum byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.
Číst dáleO značce Merser & Co Ve společnosti Merser & Co se vrátili k starému řemeslu míchání rumu. Vozí rumy z Jamajky, Barbadosu a Dominikánské republiky, které zrají až 12 let, a poté je blendují. Jejich rum se pak dostařuje a skladuje v sudech v malých šaržích v Londýně po dobu šesti měsíců – v každém […]
Číst dáleDnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage, a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny. Pro rok 2022 je téma designu lahví Pod hladinou moří (Under the Sea), a proto na krabici i etiketě najdeme Zelenou mořskou želvu a ikonickou létající rybu, která se vyskytuje […]
Číst dáleNa Slovensku se objevil nový rum, jedná se o osmiletý blend panamských rumů, který pro Separa jako reklamu na jeho aktivitu (merch) připravil Don Pancho a Carlos Esquivel.
Číst dálePětikolonové destilaci English Harbouru předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Následně rum zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně 5 let. Následně rum dozrává dalších 3-6 měsíců v dubových sudech po oloroso sherry.
Číst dáleKolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.
Číst dáleBielle Blanc Brut De Colonne je zemědělský rum z Marie-Galante, který nebyl po destilaci nijak upravován ani stařen. Čistá třtinová šťáva byla fermentována a poté destilována v malé nerezové a měděné Savalle koloně (11 nerezových a 5 měděných táců). Tímto rumem nám Bielle nabízí možnost ochutnat jejich čistý rukopis zemědělských rumů.
Číst dálePříběh rumu Známá značka Barceló vznikla v roce 1929, kdy Julián Barceló přijel ze Španělska do Santa Dominga. Po dlouhém experimentováním přišel na trh v roce 1950 Ron Barceló (bílý a tmavý rum), později portfolio doplnil ještě Ron Barceló Añejo, Gran Añejo a Barceló Imperial. Rum je nejvíce oceňovaným dominikánským rumem, a to i když […]
Číst dáleObjevil jsem na trhu nový rum z Venezuely. Láhev mě zaujala a tak jsem poprosil o degustační vzorek, abych mohl lépe láhev ochutnat a porozumět ji. Má k sobě ještě bratříčka a to sladký elixír Caracas Club Nectar, ale o tom si dnes psát nebudeme. Řeč bude o 8. letém venezuelském rumu Caracas, který byl […]
Číst dáleJedná se o limitovanou edici (195 lahví) a součást série Private Cask Collection. Jedná se o blend z 2 legendárních destilérií: Caroni 1975 Limited a Angostura Limited lahvovaný v síle 44 % (neověřeno). Stařené tropicky ve vypalovaných sudech z amerického dubu po bourbonu po dobu 20 – 23 let.
Číst dále