Inner Circle Navy Strength – 4. rum rumového kalendáře 2021 od 1423.dk
Tak dnešní rum je velká paráda. Tenhle rum jsme poprvé pil v kavárně/baru Jardy Kraifa v Magnólii, a pro mě velice příjemná záležitost.
Číst dáleSpolečnost CSR byla založena v roce 1855 a založila rafinerie v Austrálii, na Novém Zélandu a na Fidži. V roce 1873 postavila na řece Clarence v severním Novém Jižním Walesu palírnu Harwood Distillery a zahájila tak domácí výrobu rumu. V roce 1890 otevřela lihovar na Fidži a v roce 1901 v Pyrmontu, vnitřním předměstí Sydney. Tento lihovar vyráběl pomocí kotlíkových destilačních kotlů rum nejvyšší kvality a používal cukrovou třtinu z Austrálie i Fidži.
Současný rum Inner Circle vychází z destilačních metod používaných na počátku 20. století v Pyrmontu. Přestože se účastnil výstav destilátů a v roce 1950 získal první zlatou medaili na zemědělské výstavě v Sydney, byl uchováván výhradně pro spotřebu představenstva společnosti CSR a užšího kruhu vedení společnosti CSR. Rituál, kdy se jednou ročně předávala láhev nejlepším klientům, vytvořil poptávku, která nakonec tento výrobek prosadila na trhu.
Rum Inner Circle, který byl na australský trh uveden počátkem 50. let, si okamžitě získal kultovní oblibu. Původně byl vydáván ve třech stupních: Underproof, Overproof a 33 Overproof Full Strength, přičemž každý stupeň byl označen jiným barevným kruhem. V roce 1986 se společnost CSR rozhodla prodat své rumové lihovary a Inner Circle byl stažen z trhu. Velká australská ikona zmizela.
Až v roce 2000 se podařilo bláznivému jachtaři a starému tvrdohlavému lihovarníkovi značku oživit. Stuart Gilbert, bývalý olympijský jachtař a vášnivý fanoušek rumu Inner Circle, se seznámil s Malcolmem Campbellem, mužem, který byl v letech 1972 až 1986 zodpovědný za destilaci rumu Inner Circle. Stuart měl finanční prostředky a Malcolm měl v lednici stále původní kultury kvasinek a samozřejmě i původní recepturu. Získali jméno, koupili a přebudovali starou palírnu Beenleigh Distillery v Queenslandu a Inner Circle se znovu narodil a téměř okamžitě získal všechna možná ocenění po celém světě.Je to vytříbený, nádherný, vyzrálý destilát, který si zaslouží místo ve vaší likérce hned vedle koňaku a dalších hnědých destilátů.
Tak dnešní rum je velká paráda. Tenhle rum jsme poprvé pil v kavárně/baru Jardy Kraifa v Magnólii, a pro mě velice příjemná záležitost.
Číst dále