Karukera

Historie rumu Karukera je spojena s historií rumu Longueteau. Když v roce 2005 převzal François Longueteau zemědělskou usedlost Marquisat de Sainte Marie a její palírnu “Esperance”, Grégoire Hayot (který do té doby pracoval v Damoiseau) s ním spojil své síly a vytvořil subjekt, jehož cílem bylo zkvalitnit rumy z palírny prostřednictvím zrání. Karukera je první název Guadeloupu, který mu dali karibští indiáni před příchodem Kryštofa Kolumba.

Marquisat de Sainte Marie je nezávislé panství, které pěstuje modrou a červenou třtinu. François Longueteau disponuje vlastní zemědělskou technikou, která mu umožňuje sklízet třtinu, když je plně zralá.

Kvašení probíhá řemeslně a trvá 48 hodin. Rum se destiluje na koloně Savalle o 28 zásobnících, z níž vytéká 70-80 %. Tento rum se z kolony dodává syrový do Karukery. Zrání probíhá převážně v sudech po koňaku s obsahem rumu mezi 52 a 62 %.

 

Recenze: Karukera Alligator Black Edition    

Recenze: Karukera Alligator Black Edition

Rum je zajímavý především tím, že si při jeho výrobě (a zejména staření) pan Hayot vyhrál s doladěním finální chutě. Využívá totiž metodu dlouhého toustování sudu při mírné teplotě. Jedná se o intenzivní zahřívání až do karbonizace vnitřku sudu (Char č. 4), který získává hrubou a lesklou texturu aligátoří kůže. Od toho je odvozen název tohoto rumu.

Číst dále