Neisson

Palírna Neisson je spolu s palírnou La Favorite jednou ze dvou posledních nezávislých rodinných palíren na Martiniku. Představuje sotva 2 % produkce ostrova, ale zaujímá důležité místo v srdcích jeho obyvatel.

Z původních 20 hektarů třtiny se majetek postupně rozrostl až na dnešních 49 hektarů (z toho 4 hektary jsou ekologické), díky čemuž je lihovar soběstačný v surovinách.

První ekologický rum se zrodil v roce 2016 po zahájení konverze půdy v roce 2013, což je další krok ke skutečnému uzákonění pojmu terroir.

Neisson vyrábí výhradně zemědělský rum (na bázi čisté třtinové šťávy) a lisuje šťávu pomocí mlýna z roku 1937. Kvašení probíhá v kádích z nerezové oceli a může trvat až 5 dní, což je maximum povolené AOC Martinik (120 hodin), což je ve srovnání s většinou jeho kolegů velmi dlouhá doba. Od roku 2011 mu rozsáhlá výzkumná kampaň umožnila pracovat s vlastními kmeny kvasinek, aby co nejlépe reprodukoval identitu svého terroiru.

Destilaci provádí Grégory Vernant-Neisson sám na koloně Savalle, kterou instaloval a upravil jeho dědeček. Rum, který vychází z kolony, je 73%, poté je umístěn do nerezových nádrží a smíchán s destiláty z předchozích let, aby se zachovala aromatická soudržnost mezi jednotlivými roky. Před stáčením do lahví se bílý rum pomalu provzdušňuje a redukuje.

Staré rumy dlouho zrály “tradičním” způsobem v sudech po bourbonu a koňaku o objemu 180 až 650 litrů. Tyto sudy jsou však postupně nahrazovány novými sudy vyrobenými speciálně pro společnost Neisson, v nichž se používá francouzský a americký dub. Konečným cílem je mít sudy určené výhradně pro rum.

Nabídka rumů Neisson je široká, od klasického 52,5% bílého rumu a jeho bio verze, přes 21letý rum, který je skutečným technickým počinem, přes brut de colonne L’esprit de Neisson (který existuje i v bio verzi), vieux, XO a výjimečné ročníky.

Recenze: Neisson Rhum Agricole Le Chai 2015 Brut de fût    

Recenze: Neisson Rhum Agricole Le Chai 2015 Brut de fût

Tento skvělý rum byl destilován kolonovou metodou v roce 2015 (únor) a lahvován v roce 2019 (červen). Je tedy 4 roky stařený ve dvou různých dubových sudech. Nejdříve ve speciálně vyhřívaných sudech po rumu a následně v sudech po koňaku. Rum není ředěný, ani nijak dochucovaný. Lahvovaný je v sudové síle 54,7% alkoholu. Bylo vyrobeno pouhých 392 láhví pro celý svět. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).

Číst dále
Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur    

Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur

Tento bílý nestařený rum z roku 2020, lahvovaný speciálně pro Habitation Velier, nese název „ La Coupeur “, což by se dalo přeložit jako řezačka. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Láhev byla vyrobena ve dvou různých verzích. Na první je muž v růžové košili s bílým kloboukem a vedle něj 2 rostliny cukrové třtiny, na druhé (ta je v této recenzi) je muž v modré košili s růžovým kloboukem a jednou rostlinou cukrové třtiny.

Číst dále
Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO    

Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO

Neisson Profil 107 Bio je zemědělský rum zrající v dubových sudech po bourbonu po dobu 15 měsíců a poté se přelije do 10 sudů o objemu 225l, které prošly procesem vypálení. Pro sudy tohoto cuvée proto palírna studovala a nechala vyrobit specifický opékací profil: profil č. 107. Tyto nové sudy z amerického dubu byly tedy přesně zahřáté, aby vyvinuly aromatické tóny, které budou definovat styl Neisson pro nadcházející roky.

Číst dále