Savanna 5y
A nyní jsme na Reunionu, ostrově s legendární značkou Savanna.
Číst dáleLihovar Savanna má své kořeny v 17. století v Saint-Paul na západě ostrova Réunion. Na úpatí městských hor se nachází rybník a oblast zvaná “Parc à Jacques” nebo “Bout de l’étang”. Později byla pojmenována Savanna. Provozuje se zde potravinářské zemědělství, především pěstování rýže a cukrové třtiny. Nachází se zde také velký bílý dům, známý jako Grande Maison de Savanna. Lihovar vytvořil stejnojmenné cuvée, které na něj odkazuje.
Pozemek, na kterém byl Maison Blanche založen, koupil na počátku 19. století jistý pan Lemarchand. Přejmenoval ji na “Domaine Sucrier de Savanna”. První lihovar byl na tomto místě postaven v 70. letech 19. století. Společnost Domaine de Savanna vznikla v roce 1876.
V roce 1916 převzali podnik Anatole Hugot a Frédéric de Villèle. Lihovar se tehdy skládal ze sedmi kvasných kádí, dvou dřevěných sudů a palírny. V letech 1948 až 1950 Emile Hugot lihovar modernizoval a rozšířil jeho know-how. Díky své práci inženýra a četným publikacím se zároveň stal prezidentem “Sucreries de Bourbon”. Tuto funkci zastával od roku 1948 do roku 1979 a stal se přední osobností cukrovarnického a rumového průmyslu.
První sklep na zrání rumu byl postaven v roce 1964. V roce 1982 pak Savanna pořídila moderní zařízení schopné vyrábět světlý rum. Reagovala tak na velkou poptávku německých zákazníků. Cukrovar byl uzavřen v roce 1986. Lihovar se tak stal závislým na dodávkách melasy z továrny Bois-Rouge (patřící do stejné skupiny).
V roce 1992 byl lihovar Savanna logicky přemístěn do závodu Bois-Rouge v Saint-André. Devadesátá léta byla pro rum z Réunionu těžkým obdobím, které trpělo spíše špatnou pověstí. Laurent Broc, tehdejší ředitel, viděl jediné východisko v diverzifikaci a posunu na vyšší úroveň.
Právě v tomto desetiletí začala palírna zkoumat rum Grand Arôme. V letech 1997-1999 byly studovány metody a receptury výroby tohoto jedinečného a vysoce kvalitního rumu. Thierry Grondin, dnes odpovědný za výzkum a vývoj, a Laurent Broc stáli u zrodu toho, co později přineslo úspěch slavnému Lontan de Savanna.
V roce 1995 byly do Bois-Rouge přestěhovány také sklepy na zrání. Jejich kapacita se v roce 1999 ztrojnásobila. Stejně jako mnoho jiných palíren na světě se Savanna nyní věnuje výhradně velkoobchodnímu prodeji. Vlastní značku uvedla na trh až v roce 2003. Od té doby se značka stále rozrůstá. Vzniklo mnoho různých stylů rumů a široká škála různých zrání. V roce 2010 se dočkala velkého uznání veřejnosti. Veřejnost si cení zejména single casks a brut de fûts z řady Grands Arômes.
V roce 2020 zaměstnává Savanna 30 lidí a dokáže vyrobit 300 hektolitrů rumu denně. Během cukrovarnické sezóny, která trvá od července do listopadu, pracuje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Z 10 milionů litrů rumu vyrobeného každý rok se 2 300 000 litrů skladuje a/nebo zraje. K tomuto účelu má sklepmistr k dispozici 1 000 sudů a 5 dubových sudů.
Savanna je jedinečná tím, že je schopna vyrábět lehké melasové rumy, tradiční melasové rumy, zemědělské rumy a rumy s plnou chutí.
Světlé rumy se prodávají pouze ve velkém. Dodávají se jiným značkám rumů nebo likérkám, výrobcům aranžovaných rumů apod. Všechny se vyrábějí z melasy a mají obsah aromatických kongenerů mezi 50 a 120 gramy na hektolitr čistého alkoholu.
Tradiční melasové rumy mají obsah nealkoholických látek vyšší než 225 g/hl, stejně jako zemědělské rumy. Grand-arôme rumy obsahují 800 g/lahvičku, z čehož 500 g/lahvičku tvoří estery.
Sucrerie de Bois-Rouge dodává lihovaru čistou čerstvou třtinovou šťávu a melasu potřebnou k výrobě rumů. Vzhledem ke strmému terénu ostrova se 60 až 70 % třtiny seká ručně u drobných pěstitelů v této oblasti.
Savanna používá přerušovaný proces kvašení podle metody mateřských nádrží. Má 8 fermentačních nádrží o objemu 100 m3 každá. Vzhledem k tomu, že lihovar nabízí mnoho různých druhů rumů, je proces kvašení velmi důležitý a tvoří jádro jeho know-how. Fermentace probíhá pokaždé jinak v závislosti na surovině (melasa nebo čistá šťáva) a požadovaném typu rumu (lehký, tradiční, s velkým aroma).
Na konci této fáze získáváme mošty s obsahem alkoholu mezi 3,5 a 8 %. Destilaci pak lze provádět na různých přístrojích: měděné Savalleho koloně, nerezové koloně, měděné koloně nebo dokonce na malém železném destilačním přístroji (pro rumy HERR).
Vzhledem k tomu, že ekologický dopad takového lihovaru je potenciálně velmi důležitý, zavedla společnost Savanna velmi zajímavou techniku. Po rozsáhlé práci a studiích se rozhodla využít filtrační schopnosti půdy. Odpadní voda prochází podzemím a před dalším vypouštěním do moře se čistí. Po studiích okolního mořského prostředí bylo dokonce zjištěno, že došlo k obohacení mořské biomasy a pobřeží bylo zcela zachováno.
Savanna stále vyváží většinu své produkce ve velkém (80 %), a to profesionálům. Má jeden z největších sklepů na Réunionu, kde ročně zraje více než 500 000 litrů rumu.
Většinu z přibližně 1000 sudů tvoří 400litrové sudy z francouzského dubu z regionů Limousin nebo Allier. Vyrábí se zde také řada finálních úprav. Patří mezi ně sudy, v nichž se dříve nacházelo portské, moscatel, calvados, sherry nebo armagnac.
Savanna nabízí mimořádně bohatou škálu rumů. Její struktura se skládá ze tří hlavních linií: Intense (tradiční melasové rumy), Créol (zemědělské rumy) a Lontan (skvělé chutě). V nabídce jsou bílé rumy, směsi starých rumů s počtem let, ročníkové rumy, ale také velmi velké množství jednodruhových sudů, syrových i nesyrových, s dochucením i bez něj.
A nyní jsme na Reunionu, ostrově s legendární značkou Savanna.
Číst dálePamatuji si, že na kalendář 1423 si lidé stěžovali, že tam jsou samé agricole rumy. No, tady by se mohlo zdát, že je to agricole, ale je to opravdu rum z melasy. I zde se jedná o limitovanou edici 587 lahví
Číst dále