Hodnocení

97 %
Lokalita
Chutě Silný, Sladké
Síla 62 %

Původ rumu

Historie

Na ostrov Barbados Portugalci narazili v roce 1536 a zjistili, že je opuštěný. Ačkoli se zde neusadili, pojmenovali ostrov „Los Barbados“, což znamená „vousatí“. Celý ostrov byl totiž pokryt zvláštním druhem fíkusu (Bearded Fig Tree), který připomínal vousy.

Bearded Fig Tree (druh fíkusu)

Když kapitán John Powell náhodou připlul v roce 1625 do Holetownu ve farnosti St. James na Barbadosu, započala zde první zaznamenaná historie Barbadosu. Angličané pro ostrov získali korunu a využili příležitosti pro rozvoj zemědělství. V roce 1627 Powell přivezl s sebou 80 osadníků, aby rozvinuli ostrov Barbados. Tabák byl první plodinou pěstovanou pro export, byl však vytlačen ziskovější cukrovou třtinou. Na konci 17. století měl ostrov přes 20 000 bílých osadníků a dvojnásobný počet otroků.

Vlevo John Powell

Když se Barbados vyvinul jako kolonie plantáží, vyvinula se i populace otroků. Z Afriky bylo násilně přivezeno velké množství lidí, kteří prováděli zemědělské práce. Tím se vytvořil „obchodní trojúhelník“, kde se vyráběné zboží dopravovalo z Anglie a obchodovalo se s africkými otroky. Otroci byli poté přivedeni na Barbados a cukr z jejich práce byl odeslán do Anglie. Otroctví bylo oficiálně zrušeno v roce 1843 kvůli tlaku náboženství a vzpoury, včetně silného abolicionistického hnutí v Anglii. Přesto na rozdíl od mnoha jiných kolonií Barbados nezažil masový odchod bílých osadníků. To zanechalo silné britské vazby a vyšší procento bílých než na většině ostatních ostrovů. Barbados zůstal britskou kolonií až do získání nezávislosti v roce 1966.

Ačkoli bylo otroctví zrušeno, zlepšení podmínek pro bývalé otroky bylo okrajové a sociální nepokoje se začaly hýbat v jejich prospěch až po nepokojích v roce 1937. Díky vedení Grantleyho Adamse a dalších kolegů se všeobecné volební právo stalo skutečností v roce 1954. V roce 1966 získal Barbados nezávislost na Británii pod vedením Errola Barrowa. Ostrov však ústavně zůstává členem Britského společenství národů. V průběhu let nezávislosti Barbados neustále postupoval v ekonomickém rozvoji.

Vlevo Grantley Herbert Adams, vpravo Errol Barrow

Barbados

Barbados je ostrovní království a zároveň nejvýchodnější ostrov na východní hranici Karibiku. Leží v nejvýchodnější části Malých Antil zvané Návětrné ostrovy. Leží asi 168 km od ostrovního státu Svatý Vincent a Grenadiny. Rozloha Barbadosu činí cca 432 km². Území je tvořena převážně nížinami, nejvyšší bod ostrova je Mount Hillaby (337 m n. m.). Původ ostrova není vulkanický, je tvořen převážně vápencem vzniklým činností korálů na mořském dně.

Uprostřed Mount Hillaby

Klima ostrova je tropické, pasáty udržují relativně mírné teploty nad ostrovem a přinášejí sezónní deště. Dříve bylo území přirozeně pokryto převážně tropickými deštnými lesy a mangrovníkovými porosty, ovšem značná část byla vykácena a nahrazena plantážemi cukrové třtiny a pastvinami. Významným zdrojem příjmů je zemědělství, zejména pěstování a export právě cukrové třtiny, výroba cukru, rumu, rybolov, lehká výroba, zejména elektrozařízení. Mnoho potravin se musí dovážet. Největší zisky plynou z cestovního ruchu, ostrov je znám pro své bílé korálové pláže. Významný zisk přináší také odvětví bankovnictví.

Vlevo a uprostřed pohled na mangrovníkové porosty, vpravo tropický deštný les

Z východní Indie dovezené přesličníky byly hojně vysázeny na mořském pobřeží jako větrolamy. Fauna na ostrově je tvořena opicemi, mývaly a zajíci. Najdeme zde četné druhy ještěrek a mnoho ptačích druhů, jako jsou tukani a kolibříci. V azurových vodách se vyskytuje velké množství ryb, uvidíte zde delfíny, barakudy a létající ryby.

Foursquare Distillery

Foursquare Distillery. Jedná se o jednu z nejmodernějších palíren rumu na světě a zároveň jednu ze 4 palíren na Barbadosu. Sice je jednou z nejmladších (založení roku 1993), ale rozhodně patří mezi ty nejvýznamnější. O popularitu této značky se podstatně zasloužil Master Distiller (i Master Blender) Richard Seale. Určitě jedna z největších postav světa rumu. Líbí se mi jeho myšlenka spojení tradic a nejmodernějších metod s ohledem na životní prostředí. Většina jeho rumů se skládá z blendů, které prošly jak Pot Still tak Column Still destilací. Líbí se mi, že se R. Seale nebojí experimentovat a zkouší zrání v různých sudech. Díky tomu vzniká hodně chuťově rozdílných rumů. Samozřejmě žádné rumy z jeho dílny neobsahují umělá aditiva.

Foursquare Distillery

Palírna Foursquare se nachází na místě bývalé plantáže, která se datuje až k počátkům 16. století. Ikdyž je palírna zasazena do pole s cukrovou třtinou, většina jejich melasy pochází odjinud (z Guyany). Fermentační proces trvá v průměru 44 hodin. Kvasinky jsou standardní suché lihovarnické kvasnice pocházející z Jižní Afriky.

Ikona rumového světa Richard Seale

Ve Foursquare Distillery využívají dva typy destilačních procesů pro výrobu rumu. Řemeslný Pot Still Double-Retort a tradiční kolonu Coffey still. Každý styl samozřejmě působí na rum jinak a vytváří různé chutě, přičemž velmi rádi tyto dvě metody kombinují. Po fermentaci tedy vše putuje buď do kolony (ta funguje nepřetržitě) nebo o kotlíku (ten funguje v dávkách). Pot Still Double Retort umožňuje překonat 82% ABV již v jediném průchodu hrnce.

Double-Retort Pot Still a Column Still

Rum se po destilace přesouvá do nerezových nádrží a poté do dřevěných sudů. Ty z velké části pochází od Jacka Danielse v Tennessee. Richard Seale rád experimentuje s různými sudy, ve kterých bylo uloženo například víno (Portské i Madeira), Bourbon, atd. Foursquare rumy se míchají ještě před uložením do sudů a mají většinou sílu 65% ABV. Celkově má ​​údajně Foursquare Distillery ve svých stárnoucích skladech asi 40 000 barelů. Andělská daň dosahuje okolo 6-9%.

Foursquare Private Cask 12YO je směs rumů Column Still i Pot Still destilace. Tento blend je stařený dlouhých 12 let v dubových sudech po burbonu a lahvován je v síle 62 % ABV. Bylo vyrobeno celkem 1200 láhví pouze pro Českou republiku (speciálně pro Warehouse 1). Láhev vznikla jako takové poděkování českým rumovým fanouškům, kteří si značku Foursquare neskutečně oblíbili a především ji pouze nesbírají, ale také pijí. Tedy díky vám všem 🙂

Barva

Medově karamelová, spousta maličkatých kapiček se tvoří po celém obvodu skleničky a velmi pomaličku nepravidelně stékají dolů. Je o něco světlejší než třeba příbuzná verze V&B, vcelku podobnou barvu má Nobiliari, ikdyž také je úplně lehoučce tmavší.

Vůně

Je velmi výrazná, silná, štiplavá v nose, intenzita je opravdu velmi slušná a celkově vůně působí poměrně dost sladce. Jasně dominantní je velmi vyzrálé dřevo v kombinaci s karamelem. To dřevo je opravdu úžasné, staré, něco jako stará skříň, kterou objevíte na půdě…velmi příjemná zatuchlost. Dost znát je také zrání po bourbonu. V pozadí jsem zaznamenal několik závanů jako tabákovou stopu, vanilku, decentní kokos a ořechy. Vůně působí i lehoučce zakouřeně, ale opravdu jen decentně. Porovnával jsem s Nobiliari, které je také čistý Bourbon a má stejná % alkoholu. Musím říct, že Nobka mi přijde ve vůni lehce méně výrazná a ostrá a ne tolik zatuchlá.

Chuť

I zde se projevuje velká síla 62% a chuť je velmi výrazná. Na jazyku vcelku štiplavá, je fajn se před vzorečkem rozlihovat (třeba FSQ Premise). Stejně jako ve vůni, také zde je velmi výrazné vyzrálé dřevo, které působí až zatuchle, ale příjemně. Ta vyzrálost opravdu dominuje a na patře vám zůstane až do samého závěru. Dále jsem zaznamenal takovuo medovou stopu s vanilkou a náznakem kokosu. Na patře jsem také rozpoznal velmi hořkou čokoládu a mandle, které přecházejí až lehce do hořka. Nechybí opět decentní kouřovost a projela mi na patře i velmi jemná kyselost jakoby po citrusech. Závěr je impozantní, dlouhý, vyzrálý, velmi intenzivní. Rozhodně je to velmi příjemný chuťový zážitek, který vás zahřeje až v břiše. Porovnával jsem lehce opět s Nobiliari, které u mě prozatím vede ze všech FSQ ECS a Private Cask. Nobka mi přijde o něco méně sladká, ale zase také méně zatuchlá. V Nobce cítím i o něco více výraznou ovocnou stopu, která mi u 12 chybí. Ale budu se tomu srovnání věnovat ještě více i s dalšími láhvemi, bohužel dnes jsem nemohl tolik pít.

Láhev

Láhev je designem prakticky téměř totožná, jako u ostatních v této řadě. FPC 12YO má kolem spodní části hrdla láhve pečeť s logem destilerie, které se vyskytuje i na černém přebalu hrdla pod uzávěrem. Láhev se liší samozřejmě popisky na etiketě. I zde vyčtete z etikety prakticky vše důležité kolem výroby a zrání tohoto rumu. A také zde se objevuje na etiketě maličký obrys větrného mlýna (známe z láhví Doorly’s). Láhev je uzavřena dřevěným uzávěrem s umělým korkem. Samozřejmě nemůžeme vynechat kolečko s logem Warehouse1 a zmínkou, že právě pro tento obchod je tato série určena.

Cena

Cena se u nás pohybuje okolo 1 900,- Kč, ale rum šel opravdu na dračku.

Závěr

Další skvělý rum od této světoznámé a velmi populární značky. % alkoholu se drží na hranici 62%, což už může leckteré začátečníky lehce vyděsit. Opravdu u tohoto rumu jdou ty % znát a doporučuji si dám před tímto vzorečkem něco na rozehřátí 🙂 Rum je velmi dřevitý, vyzrálý, působí sladce, velmi dobře se pije. Myslím, že se opravdu povedl a zatím mi chutná asi nejvíce ze všech Private Casků, ovšem Nobiliary za mě stále vyhrává 🙂 Tohle je taková srdcová záležitost, protože je to první plnění speciálně pro ČR (Warehouse1) od této značky a jsem hrozně rád, že se takto povedlo. Tedy super počin, skvělý rum a brzy se můžete těšit na recenzi “Šibala” a snad i 2009, jak bude v ČR 🙂

Info o rumu

Výrobce Foursquare
Typ Britský typ
Typ výroby Column still, Pot still
Chutě Silný, Sladké
Označení Cask Strenght, Limitovaná edice
Jedinečnost Blend
Síla 62 %
Staření a stáří 12y, Sudy po bourbonu
Lokalita
Publikováno: 10. června 2021 Aktualizováno: 10. června 2021
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 15

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články