Portoriko

Souostroví v Karibiku, které je kontrolované Spojenými státy, nicméně pod Spojené státy přímo nespadá.

Cukrová třtina sem byla dovezena na začátku 16. století z ostrova Hispaniola (na kterém jsou Haiti a Dominikánská republika). Rum byl použit jako stimul portorické ekonomiky po 2. světové válce a hodně zdrojů bylo investováno do rozvoje technologií výroby. V 50. létech 20. století byly portorické rumy propagovány jako lehčí a čistší díky vyšší účinnosti nové destilace.

Portorické zákony stanovují, že rumy musí zrát v dubových sudech minimálně po dobu jednoho roku.

Známé portorické rumy jsou Bacardi, Ron Rico, a Don Q z Destilería Serralés.

Recenze Don Q Double Aged Sherry Cask Finish    

Recenze Don Q Double Aged Sherry Cask Finish

Již šestá generace rodiny Serrallésů se věnuje rumům (více než 150 let). Rodina Serrallés se usadila v Portoriku v roce 1820 a nejdříve se zabývala pouze výrobou cukru. V roce 1865 vyrábí svůj první rum. Don Juan Serrallés rozšířil rodinnou výrobu cukrové třtiny a založil tradici výroby rumu v Serrallés. Líbí se mi, že palírna využívá inovativního procesu rekultivace odpadu, díky kterému je Don Q jedním z nejzelenějších producentů lihovin na světě.

Číst dále